ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна

Единна народна партия внася сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите изкупвачи на тютюн на територията на България.

"Натискът на този картел върху производителите на тютюн трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция от страна на държавата срещу бъдещи картелни споразумения", заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й мерките трябва да включват:

1.      Въвеждане на лицензионен режим на фирмите-изкупвачи, в който ясно да се регламентира срока за провеждане на кампанията по изкупуване на тютюн и да се гарантира навременното плащане на стоката към производителите, както и възможността за ползване процедура на арбитраж при определяне на качеството на тютюна.

2.      Създаване на експертен съвет към министъра на земеделието, който включва всички заинтересоване лица, анализира пазара и определя препоръчителна цена за сортовете тютюн по качество ежегодно.

3.      Създаване на действаща дирекция към Разплащателната агенция – Държавен фонд "Земеделие", която да подготви чрез необходимите специалисти държавни оценители, които да осъществяват арбитраж за качеството на  продукция тютюн по сортове, при възникване на спорове межуд производители и оценители.

"Призоваваме възникналата криза да не се използва за политически спекулации и противоборство на гърба на един от най-социалночувствителните сектори в икономиката ни, а да се демонстрира решителността и единството на държавата", заяви още Мария Капон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини