Плевнелиев сезира КС срещу таксата ВЕИ

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна въведената от 1 януари 2014 г. такса за производство на ВЕИ енергия.

Според държавния глава приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Плевнелиев смята, че въвеждането на такса само за производителите на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

От Президентството коментират, че в Конституцията се посочва, че инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона. Стопанската инициатива можела да се разгърне само при законова сигурност за правните субекти при осъществяване на дейността им.

Правовата държава означава правна сигурност и предвидимост. Това е предпоставка за привличане на инвестициите. Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места. Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите.

Презедентът напомня, че в свое решение от 2013 г. Конституционният съд се е произнесъл, че таксите са финансово плащане, дължимо на държавата или общините по повод на предоставяни от тях дейности и услуги. Това означава, че държавата може да събира държавни такси от гражданите и юридическите лица, но само когато те получават насрещна услуга. В случая няма предоставяне на каквато и да е услуга от държавен орган, свързана с производството на електрическа енергия.

Припомняме, държавният глава се обяви срещу таксата ВЕИ още преди въвеждането й от парламента и обеща още след приемането й, че ще сезира КС. Миньорите, КТ "Подкрепа" и др. групи в обществото го критикуваха заради позицията му.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини