Станишев: Няма да бягам и да изоставя БСП

Аз нямам намерение да бягам и да изоставям своята партия в труден момент. Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да се представи като първа политическа сила на евроизборите. Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев след националното съвещание на партията в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Станишев обяви категорично, че няма да оглави евролистата.

Решението на Ивайло Калфин е глупаво, тежка политическа грешка. Това е действие, насочено срещу БСП, което обслужва основния ни конкурент ГЕРБ. Това подкопава доверието в правителството и показва политическа шизофрения, каза лидерът БСП.

Няма как да обясниш на хора от БСП как така си от Националния съвет на БСП, а си в листа на АБВ. Никой това не го разбира, каза Станишев. Председателите на общинските организации са реагирали еднозначно против действията на Георги Първанов и на Калфин. Изказванията бяха много емоционални и варират от настояване за категорични действия срещу тях до апел да спрат това, което правят иначе ще носят последиците за себе си, поясни соцлидерът. Тук не става дума за уставна, а за морална оценка на лидери по места. Всички тези хора са работили и работят за каузата на БСП и когато някой играе за друг отбор, среща категоричен отпор от членове на партията, заяви Станишев.

Димитър Дъбов, организационен секретар на партията, каза, че наистина Емил Константинов от Монтана, Румен Петков от Плевен и Валентин Калчев от Добрич, които публично са заявили, че застават зад АБВ не са поканени на днешното съвещание.

Недялко Темелков от Перник запитал защо, когато протестите затихват, когато Ректоратът е освободен от окупация, когато от ГЕРБ напускат депутати и когато МС става все по-устойчив Георги Първанов активизира АБВ. В друго изказване пък соцактивист заявил, че "кръстоска на гръцки кон с балканско муле ражда троянски кон".

НС готви становище спрямо 5-6 дейци, включително и Първанов, за да се изясни има ли състояние на самоотпадане и самоизключване и как ще се продължи. Според Дъбов е нарушен чл. 1 от устава, който посочва, че се работи за единство в БСП. Миков добави, че в устава има много мерки за партийно въздействие и те може да бъдат приложени

На въпрос дали АБВ има шанс да спечели на европейските избори Дъбов обясни, че са необходими 150 000 гласа за един мандат, което за АБВ е непостижимо.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини