Зимата ще свърши след месец

Петър Янков, ръководи частния метеорологичен център TV-MET

НЕ ОЧАКВАМ зимата да навакса занапред със студ и сняг, въпреки че най-краткосрочната прогноза е за понижение на температурите и снежна покривка.
За краткост мога да обобщя така: зимата свършва с края на февруари. Или: фактическата пролет у нас ще изпревари астрономическата. Защото затоплянето ще започне още в първата десетдневка на месеца - вероятно между 5 и 10 март. Големите климатични центрове дават прогноза за по-високи от нормата температури и по-оскъдни валежи през първия пролетен месец. Времето през него е много динамично и трудно за прогнозиране, направо най-рисково за дългосрочни предвиждания, има и сполучливи народни сравнения, но каквито и отделни дни да се случат, едва ли зимата ще набере голяма сила. По-скоро зимните картини ще са в последните дни на сегашния месец, а е възможно и Малък Сечко да отсрами януари.

До края на седмицата времето ще направи пълен обрат. За няколко дни от максималните 18-20 градуса над нулата температурите ще паднат чувствително и преваляванията от дъжд ще преминат в сняг. Фронтът ще промени времето първо з Западна и Северна България. На места ще се образува и сериозна покривка - до 15-20 сантиметра. Вятърът ще се усили и в Добруджа и ще стига до 70-80-километра в час - заедно със снега може да създаде затруднения особено на пътуващите. Най-студените дни вероятно ще са 27-28 януари, когато през нощтта и сутринта на места температурите ще паднат до минус 10 - минус 5 градуса.

Около 1 февруари следва краткотрайно затопляне. През месеца ще се редуват по-топли и по-хладни периоди с валежи от сняг. Февруари вероятно ще е най-зимният - по-студен от нормата или ще около обичайните стойности, но валежите от сняг може да са повече от нормата.

С края на месеца ще свърши и зимата. Март ще е типичен динамичен месец, но с прилични за сезона температури.

По последни световни метеорологични прогнози април ще е с по-високи от обичайните градуси и по-малко от валежите, които падат през този месец обичайно.
Очакваме месец май да е на границата на нормата, но с тенденция за по-малко валежи. Сравнително необичайно е, че такива изчисления има за Южна България.
Очертава се една динамична пролет с повече валежи в самото началото на сезона и по-малко дъжд в края му. Много е рано все още за категорични изказвания, но началото на лятото вероятно ще е по-хладно. Да не забравяме, че дългосрочните прогнози се изготвят по статистически и матамеатически модели и не може да са точни като разписание.

*Авторът ръководи частния метеорологичен център TV-MET

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини