БСП изхвърля Първанов в събота. Преглед на печата

„Стандарт": Дават на съд окупаторите

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обмисля дали да заведе искове срещу участвалите в окупацията. "Претърпели сме загуби и има престъпление - беше обсебена публична собственост и сме длъжни да реагираме", заяви ректорът проф. Иван Илчев пред БНТ. В момента се очаква становище на юристите на Алма матер. Ректорският съвет ще реши и дали студентите да бъдат наказани. След като окупацията падна и комисия разгледа сградата, стана ясно, че са били нанесени незначителни щети.
Самата обсада падна рано сутринта във вторник не и без помощта на органите на реда. Късно в понеделник вечер полицаи направиха плътен кордон около сградата на ректората. Така достъпът до университета беше ограничен, а веднъж излезлите от сградата не можеха да се върнат.

„Монитор": БСП къса окончателно с Първанов в събота

На предстоящия пленум в събота БСП окончателно ще се раздели с определяния в червените редици като „предател" бивш държавен глава Георги Първанов. Това единодушно решение взе ръководството на партията на свое заседание вчера.
„Социалистите, които се включиха в реализацията на проекта АБВ, са се поставили извън устава на БСП и е налице фактът, че те са прекратили членството си. Този въпрос ще бъде финализиран в събота", подчерта зам.-шефът на червените Димитър Дъбов, който ден по-рано уточни, че с действията си Първанов и хората му на практика се самоизключват автоматично. Очаква се на пленума социалистите да приемат все пак документ, с който да констатират това, както и че бившият държавен глава работи срещу БСП. Червените дори поканиха Първанов и дясната му ръка Румен Петков да отидат на заседанието и сами да мотивират постъпките си. „Надявам се, че със заседанието на Националния съвет в събота страницата АБВ ще бъде затворена. Очевидно е, че не става дума за разширяването на левицата, а за битка за БСП", коментира евродепутатът Илияна Йотова.

„24 Часа": Протест в защита на "Странджа": Искаме море и пясък, а не бетон и изкуствен блясък

Протести в защита на природен парк "Странджа" и срещу застрояването му има тази вечер в София, Пловдив, Бургас, Русе, Сливен и други населени места. В столицата протестиращите са около 200, като броят им се увеличава. Събралите се удрят на барабани, развяват български знамена.

„Дума": Превозвачите се отказаха да протестират на 1 февруари

Автобусните превозвачи няма да протестират на 1 февруари, съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова, цитирана от БНР. Мащабните проверки на служителите на Автомобилната администрация и на Пътната полиция срещу нелегалните превози отложиха планираната стачка, подчерта тя и добави, че автобусите ще пътуват. Все пак протестът остава. "Все още ни предстоят срещи с Министерството на икономиката. Трябва да имаме време. Поети са ангажименти и за касовите апарати, за разписанията, ще продължат мерките в сивия сектор. Министърът на транспорта съдейства във всичките среди, т.е. нещата вървят в положителна посока, каза Топалова. Автобусните превозвачи ще изчакат 25 дни, за да се видят резултатите и дали институциите ще спазят обещанията си.

„Новинар": Търсят нов модел на управление на столичната „Топлофикация"

Столичната община ще търси нов модел на управление на топлинното дружество „Топлофикация-София".
Това обаче не означава просто да сменим сегашното ръководство, обясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Той уточни, че става въпрос за нов начин на функциониране на компанията. "Топлофикация" е в такова лошо състояние, че само много голяма модернизация би оправила нещата, подчерта шефът на столичните общинари.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини