Плъхове с размер на овца. Еволюция

Страшничката прогноза бе дадена от учени, които смятат, че еволюцията и уникалната способност на плъховете да се нагаждат към всякакви условия ще увеличи техните размери значително.

Естествено това ще се случва в продължение на стотици години, но според изследователите е напълно реална възможност.

„Животните ще еволюират с времето и в съответствие с околните условия ще променят размерите си и ще се размножават по съответен начин. Например по времето на динозаврите е имало бозайници, които обаче са били доста дребнички, защото тогава именно гигантите са били доминиращият вид на Земята. След изчезването на динозаврите тези малки бозайници са еволюирали и са се появили конете, мамутите, бронтотериумите и др.

По този начин и плъховете с времето биха могли да еволюират и да достигнат размерите на капибарата например, която е най-големият известен ни гризач, който достига тегло до 80кг.“, разказват учени от Университета в Лечестър.

„Плъховете са прекрасен пример за животни, които сме разпространили по света, а те на свои ред са се приспособили перфектно към условията около тях“.

Гигантизмът е добре познат в еволюционно отношение и се е получил когато по-малък вид заема освободената екологична ниша от по-голям от него вид.

Например преди 50 млн. години предшественикът на синия кит е бил с размери на вълк.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини