Показаха двата колоса на Аменхотеп III

Северният колос на Мемнон. Сн.: wikipedia.org

Двете високи статуи близнаци се извисяват на входа на храма на Аменхотеп III. Археолозите поканиха туристи и експерти да ги видят през уикенда, след направените през последната година разкопки и реставрация. Колосите в Луксор вече са четири и светът тепърва ще научава за тях, смята ръководителят на проекта за съхраняването на храма на Аменхотеп III. 

Статуите лежали на парчета в продължение на векове в областта. Те са били повредени от разрушителните сили на природата - земетресения, вода, сол, имало е и вандализъм.

Една от статуите е 11 м висока, тежи 250 тона. Велият фараон, с който се свързва разцвета на древен Египет, е изобразен седнал, с ръце, поставени върху коленете. Статуята е имала двойна корона. С нея височината и е била над 13 метра, а теглото - внушителните 450 тона, пише DailyMail.

До десния крак на гигантския Аменхотеп III е съпругата му. Нейната статуя е почти напълно запазена. Древната царска особа е с голяма перука и дълги плътно прилепнали дрехи.

От двете страни престолът на фараона е украсен със сцени от епохата на обединението на Горен и Долен Египет.

Вторaта статуята на Аменхотеп III е била на северната порта на храма. Храмът е издигнат вероятно по време на царуването на фараона, между 1390 и 1353 г. пр. Хр, уточнява CNN.

Сред другите находки на археолозите е добре запазена глава от друга статуя на Аменхотеп III. Тя е от алабастър, което я прави уникална.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини