Внимание! Наглостта на ало-измамниците няма край, в играта вече е и "онкоболен"!

МВР предупреждава за регистриран нов опит за измама по телефона - непознат глас обяснява, че се обажда от чужбина и е онкоболен.

Схемата, установена от благоевградските криминалисти, е следната: позвънява се на домашен стационарен телефон и непознат мъжки глас, с акцент, се интересува за здравето на ползвателя. Заблуждава го, че е близък на общи познати. Обяснява, че се обажда от чужбина, че е онкоболен и е решил да си направи операция в България, защото там, където е в момента това е много скъпо. Казва, че е изпратил в България всичките си парични спестявания чрез куриерска фирма в колетна пратка, с надпис "билки" и  съобщава името на реално съществуваща фирма. Изразява предположение, че е възможно изпратеният от него колет до Благоевград да бъде доставен в София. Моли отсрещната страна да запише име на получател, назовава името на адресата, след което му диктува и мобилен номер за връзка уж с куриерската служба, а всъщност на негов съучастник. Настоява след като се обади на посочения номер гражданинът да остане на стационарния телефон, за да може отново да се свърже с него. И накрая споменава, че пратката е с наложен платеж и при получаването й ще трябва да заплати посочената сума, след което ще може да отвори колета с "билките" и да си възстанови парите.

Благоевградските криминалисти са установили, че куриерската фирма, чието име е използвано няма и не ползва телефонния номер, посочен от мошеника. Опитът за измама е осуетен, но от полицията призовават гражданите за по-голяма бдителност по отношение на изобретателността на ало-измамниците. При подобни случаи бързият контакт с органите на МВР може да предотврати неприятните последици, напомнят от там.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини