С европари: В Асеновград ще бъде изградено отделение за долекуване на тежко болни

Надявам се в бъдеще по оперативната програма за регионално развитие да можем да подпомогнем болницата в Асеновград, за да се създаде отделение за долекуване и продължително наблюдение на пациенти с тежки заболявания, които имат нужда от по-дълъг процес на възстановяване. И се надявам, че то ще може да поеме и част от пациентите за долекуване от областната болница. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева при посещението си в МБАЛ, където се срещна и разговаря с лекари от болницата. Адекватно финансиране на отделението за спешна медицинска помощ и облекчени условия за придобиване на квалификация поискаха по време на срещата медици. Здравната министърка не скри приятното си учудване, когато бе запозната с факта, че средната лекарска заплата в болницата е 1 800 лв., а сестринската - 800 лв.

Преди посещението в МБАЛ, в кабинета на кмета д-р Емил Караиванов се състоя първият разговор с основен акцент общинското здравеопазване. Стана ясно, че изграждането на спешните центрове с вариантите на стоянки на линейки под обща шапка на областните болници се обсъжда със Сдружението на общините.

Работната визита продължи в Нареченски бани, където министърът направи оглед на сградния фонд на Санитарно-курортния комплекс, чийто принципал е МЗ. Кметът Димитър Бакалски посрещна групата с настоятелна молба. Основното, на което разчита родопското градче, са минералните извори и прекрасната природа. Те са единственият поминък за населението тук, посочи Бакалски. По думите му курортът може да се съживи, ако министерството прехвърли на общината за стопанисване градската баня и бившата поликлиника, за които местната власт има стратегия за развитие. Идеята срещна разбирането на министър Андреева и по настояване на двамата пловдивски депутати - доц. д-р Красимир Мурджев и Маргарита Стоилова, които я придружаваха при асеновградския й тур. Те се ангажираха да работят за връщането на курортната слава на Нареченски бани.

Програмата на д-р Андреева в региона продължава с дискусия с лекарското съсловие в Пловдив.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини