Електронни листовки и графици, таблети и камери на шофьорските изпити

Шест нови мерки с цел избягване издаването на нередовни шофьорски книжки ще влязат в сила от 1 юни.

Електронни листовки и графици, таблети и камери в автомобилите ще борят корупцията при шофьорските изпити. Това стана ясно по време на представянето на електронния вариант на листовките, с които ще се изпитват желаещите да придобият правоспособност за водачи на МПС.

"Чрез въвеждането на електронизацията при изпитите възможността за допускане на грешки при проверката е сведена до абсолютен минимум и всеки един изпитан може да провери точно каква грешка е допуснал". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Министър Папазов подчерта, че работата по въвеждането на електронната система за изпит ще приключи до 1 юни 2014 г.

"Това е нещо, с което сме особено горди, тъй като продължаваме да въвеждаме електронизацията при всички изпити и ще се опитаме още през следващата година изпитите да се провеждат на таблети", каза транспортният министър и обясни, че изпитите за компетентност на морските лица вече са напълно електронизирани и скоро това ще се случи и с останалите.

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев подчерта, че след нововъведенията, обученията ще започват след всеки четен понеделник. Заради създадения електронен регистър в учебните центрове няма да имат възможност да добавят нови обучаващи се в списъка след началото на курса, което ще намали корупционните практики.

По думите му електронният график, на който ще се отбелязват датите за провеждане изпитите, ще позволи запазването на изпитни дати през интернет. Заплащането на таксите, което сега става чрез посещаването на банков клон, вече ще може да се извършва през интернет, което ще спести разходите за банкови такси.

"Вече работи и електронният жребий, чрез който компютърът разбърква данните на лицата, които провеждат изпитите. Така на случаен принцип се задава кой изпитващ в кой учебен център ще изпитва", каза още Ганев.

От 1 юни изпитващият вече няма да записва грешките, допуснати от кандидата по време на изпита, на хартия, а ще използва таблет, който ще показва резултата от изпита веднага.

Две камери ще заснемат целия практически изпит. Едната ще снима случващото се в колата, а другата – маршрута, по който се минава.

След приключване на изпита кандидат-шофьорите ще могат да видят запис, показващ точно къде и какви грешки са допуснали.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини