Партия открадна омбудсмана за регистрация в ЦИК. Преглед на печата

Злоупотребата с лични данни от страна на партиите при съставяне на списъците за регистрацията им в ЦИК за евровота е водеща тема за вестниците в сряда.

„Стотици жалби на граждани, чиито ЕГН-та са използвани незаконно от партии при внасянето на подписите за регистрацията им за евровота, затрупаха ЦИК вчера. 
"Всички сигнали ще бъдат проверени. За тези, за които се установи, че има нарушение, ще бъдат изпратени до Комисията за защита на личните данни или до прокуратурата", обясни пред "24 часа" говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Според него хората, чиито лични данни са използвани незаконно, могат да подадат искане до ЦИК да бъдат заличени от списъците, внесени от партиите.
Появата на 6 места на ЕГН с десет еднакви цифри - единици, в подписката на "Атака" обаче било тест на системата, въведен от "Информационно обслужване", обясни Андреев. Той отказа да посочи за кои партии са сигналите за незаконно ползване на лични данни.
Сред присвоените ЕГН-та се оказа това на омбудсмана Константин Пенчев. След проверка в сайта на ЦИК той разбрал, че е "подкрепил" Национал-демократичната партия на бившата съпруга на Волен Сидеров - Капка Георгиева.
Бизнесменът Николай Банев пък се оказал сред подписалите се за регистрацията на Съюза на комунистите. Съпругата му Евгения Банева е сред десетимата независими кандидати за евродепутати..." - в. „24 часа".

„Политици, социолози и бизнесмени попаднаха в подписките на партиите за евроизборите, без да знаят. Парафът на омбудсмана се оказа при Капка Георгиева. За нарушението със своите лични данни сигнализира самият Константин Пенчев. Той направил проверка в сайта на ЦИК и с изненада открил, че е един от многото, чиито ЕГН с имена и подписи фигурират в партийните списъци за регистрация на евроизборите, без да са давали съгласие за това. Парафът му фигурира в подписка в подкрепа на партията на бившата съпруга на Волен Сидеров. "Национал-демократичната партия" обаче не бе допусната до изборите, защото не успя да събере нужните 2500 подписа. "Дори не съм чувал тази формация, но щом тя има ресурс да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии", възмути се Пенчев. И заяви, че вече е сигнализирал главния прокурор, Комисията за защита на личните данни и ЦИК   
Председателят на парламента Михаил Миков също обясни, че е засегнат от фалшификациите, но не пряко. "На моята секретарка са използвали данните за партия, която никой не я знае", заяви той от трибуната на парламента. Централната избирателна комисия е затрупана с жалби. От ЦИК посочиха, че са получили над 150 жалби на хора, разписани без знанието им. До късния следобед пък в Комисията за защита на личните данни бяха получени повече от 40 оплаквания. Прокуратурата също събира сигнали.    Сред потърпевшите е и независимият депутат Румен Йончев. Още от рано сутринта вчера зам.-председателят на "България без цензура" сигнализира, че парафът му е даден в подкрепа на "Синьо единство" на Надежда Нейнски. Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова изпищя, че е "разписана" в "България без цензура".  
От "Синьо единство" пък тръбят, че данните на техни функционери са в списъците на Реформаторския блок, ГЕРБ и Християндемократическата партия. 
Журналистите Ахилеас Лилов и Симеон Табаков също разкриха нарушение съответно от "Глас народен" и от ГЕРБ. От формацията на Светльо Витков разпространиха съобщение, в което заподозряха, че БСП е в дъното на скандала. Цял куп публични личности се оказаха в подписката за регистрация на "Съюза на комунистите в България". Там се оказа и парафът на министъра на транспорта Данаил Папазов... Огнян Донев, издателя Ирена Кръстева, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Там е и бизнесменът Николай Банев, чиято съпруга Евгения се кандидатира за евродепутат. "Не съм слагал подписа си, ще търся правата си", заяви Банев пред бТВ. Шефът на Съюза на комунистите Павел Иванов пък определи случващото се като опит за умишлена дискредитация. Той посочи, че неговото име също излиза в две подписки - в тази на собствената му формация и в списъка за малка националистическа партия..." - в. „Стандарт".

„Човек ще си помисли - ако някой може да краде ЕГН-та с торби, те ще купят и изборите. Така омбудсманът Константин Пенчев изрази опасенията си, че скандалът с кражбата на лични данни за регистрация на партиите на избори ще повлияе върху избирателната активност на евровота на 25 май.
Самият Пенчев установил при проверка в сайта на Централната избирателна комисия, че неговото ЕГН е използвано за регистрацията на Национална демократична партия, създадена от бившата съпруга на лидера на "Атака" Волен Сидеров - Капка Георгиева, и евродепутата Димитър Стоянов...
"Не е важно кой попада в списъците, а че има такава възможност и тя се използва широко от партиите", каза пред БНТ националният омбудсман.
"За мен проблемът е много сериозен, защото като започнем от събиране на подписи за регистрация на партиите и със съмнение, че партиите са събрали реални подписи, а не са фалшифицирали нещо, от тук нататък доверието в самите избори пада рязко. Не искам да прогнозирам, че този скандал ще намали избирателната активност. Това не би трябвало да се случи, но какво може да си помисли някой човек - щом на омбудсмана му откраднаха ЕГН-то, те ще  фалшифицират и изборите", коментира той.
Според него всяка подобна ситуация показва несигурност на институциите. "Някой може да краде ЕГН-та с торби", обобщи случващото се Пенчев. Той се усъмни, че някой от злоупотребилите с лични данни ще бъде разкрит или наказан.
Трябва да си върнем държавата и вярата в институциите, защото в момента се случва една трагикомедия, призова националният омбудсман.
Попитан дали подозира, че съществува мрежа за търговия с лични данни, каза, че това е очевидно. "Това е широка практика, масово явление, тогава защо са необходими тези подписи, след като е намерен чалъма и всяка партия да събере подписите", запита Пенчев..." - в. „Дневник".

„Скандалът с масовата злоупотреба с лични данни на граждани и "появата" им в партийни подписки за регистрация на изборите, без хората да подозират, вероятно ще остане без последици за съответните партии или кандидати.
Наличието на лични данни на хора, които не са ги предоставяли, не е основание за прекратяване на участието на дадена формация или кандидат на европейския вот, стана ясно от думите на членове на ЦИК. Причината - участниците в подписките се проверяват от ГРАО само за автентичност, т.е. дали срещу дадения ЕГН има реален човек. Няма как държавните служители да удостоверят, че всички имена и ЕГН са предоставени от техните титуляри.
Трудно ще е да се докаже безспорно и вината на партиите, че са включвали лични данни без съгласието на собствениците им. Това означава, че шансът политици да бъдат глобени от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) клони към нула. Същото показва и практиката на КЗЛД досега...
"По закон, ако има доказателства за злоупотреба с лични данни, санкциите са в най-високите граници на административна отговорност - от 10 000 до 100 000 лева." Това обясни сутринта пред "Труд" шефката на КЗЛД Венета Шопова, която в 17,30 ч привечер бе сменена от Народното. По думите в случая отговорност трябва да носят политическите партии, коалиции и инициативни комитети, в чиито документи са парафите менте.
Проверката на всеки сигнал до комисията обикновено отнема около месец в най-добрия случай, обясни Шопова..." .- в. „Труд".

„Грандиозната измама с ЕГН-та на българи бе засечена заради възможността, дадена в новия Изборен кодекс, гласоподавателите да проверят на сайта на ЦИК дали не са попаднали без свое знание в подписките на политически партии, коалиции и инициативни комитети. Още в понеделник социалните мрежи бяха залети от възмущение на граждани, а вчера започнаха да се подават и официални жалби в ЦИК, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/.
Вместо да вземат мерки, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността помежду си и да обясняват колко трудно ще бъде да бъде някой наказан. А ако изобщо се стигне до санкция, тя може да се очаква далеч след приключването на изборите. Освен това виновник ще се търси сред хората, събирали подписи, а не сред партиите, тъй като по закон отговорността е лична. Още по-скандално е, че фалшивите подписи няма да бъдат извадени от подписките, докато не приключат проверките, стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев пред "Сега". Така на практика някоя формация може да премине изборната бариера и след това да се окаже, че не е имала необходимия брой подписи за регистрацията си. Засега отговор какво би се случило по-нататък няма...
В опита си да потуши скандала ЦИК, която получи над 100 жалби, вчера събра работна група, която да разгледа всички оплаквания и да ги пренасочи към съответните институции. Ден преди това комисията прехвърли решаването на проблема към в КЗЛД и прокуратурата. Държавното обвинение се оправда, че никой не го е сезирал и няма намерение да се задейства преди това. Ако получи сигнали, ще бъде назначена графологична експертиза при всеки случай и ако се намерят достатъчно данни за престъпление, ще започне и разследване. В късния следобед омбудсманът Константин Пенчев внесе сигнал за злоупотреба с неговите данни в прокуратурата.
"Ще стане ясно как партиите събират своите подписи за регистрация, а също така и за иницииране на референдум, където за няколко дни по необясним начин се събират стотици хиляди подписи", коментира зам.-шефът на НС и основен автор на Изборния кодекс Мая Манолова. Според нея проверката на подписите ще подейства отрезвяващо и очистващо за целия политически пейзаж и няма да се стига до парадокса някои партии да събират повече подписи за регистрация, отколкото гласове по време на избори. Манолова препоръча на Комисията за защита на личните данни "по-активно да влезе в изпълнение на своите задължения". Мустафа Карадайъ от ДПС обяви, че скандалът е доказателство, че новият Изборен кодекс е по-добър. По думите му големите партии няма нужда да прибягват до спекулации и машинации за списъците. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че разчитат на съвестта на членовете и симпатизантите си за събирането на подписите." - в. „Сега".

Всекидневниците информират също за  отхвърленото от депутатите президентско вето върху закона за Сметната палата.

„Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за Сметната палата. Депутатите приеха върнатите от Росен Плевнелиев текстове със123 гласа „за", 71 „против" и без „въздържал се".
Преди ветото законът беше приет със спорове, заради опасения, че промените ще доведат до политическа зависимост на одитната институция.
Една от критиките на президента е заради увеличаването на ръководството на Сметната палата, както и за липсата на концепция за организацията на дейността.
Тези неясноти според държавния глава създават съмнения, че законодателните промени се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип."- в. „Стандарт".

"Атака" помогна на управляващите да преодолеят и шестото вето на президента Росен Плевнелиев от начало на мандата на този парламент. Със 123 гласа "за" (78 от БСП, 32 от ДПС и 13 от "Атака") и 71 "против" (на ГЕРБ) без въздържали се парламентът прие окончателно новия Закон за Сметната палата. 
Той предвижда да се възстанови колегиалният принцип в работата на институцията. По време на дебатите най-активни в критиките си бяха депутатите от ГЕРБ, които приемат аргументите на държавния глава. По неофициална информация на "Атака" са обещани две места в новото ръководство на Сметната палата.  
В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо парламентът да откаже да изпълни конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.  
Приетият от мнозинството в Народното събрание нормативен акт не предвижда броя на отделенията в палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете на палатата в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията. Липсва правна уредба - на всеки член ли ще бъде възложено да ръководи отделение, както и какви ще са правомощията по време и във връзка с извършваните одити на онези от членовете, които не ръководят отделения, посочва още Плевнелиев.  
Президентът не намира доводи как е определена числеността на Сметната палата на 9 членове. Според него е неприемливо по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на палата с шестима души, при това без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки от тях и какви ще са отговорностите му. 
Той изразява съмнения, че се цели овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип. "Друго значимо несъвършенство на закона е възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на палатата поради тежко нарушение на закона или на Етичния кодекс с решение на Народното събрание по мотивирано предложение на Сметната палата..." - в. „Дневник".

Вестниците цитират вътрешния министър Цветлин Йовчев по аферата „Кокаинови крале", който заявява, че всички действия на МВР по отношение на общинския съветник на ГЕРБ Орлин Алексиев са напълно обосновани.

"Всички действия, които са предприети, включително и по отношение на офиси и фирми, свързани с Орлин Алексиев, са абсолютно обосновани". Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след изслушване на закрито заседание в парламента...
„Напротив - ако ние не бяхме предприели тези действия, можеше да бъдем основателно обвинени за това, че не сме си свършили работата по закон. Оттук-нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой - не", заяви министър Йовчев.
„Казах същото, което казахме и пред вътрешната комисия. Нова информация към момента няма, то и времето беше много кратко, за да бъде събрана такава информация", посочи той. „Има основателни съмнения за това, какво е предприето в резултат на наличната към този момент информация", каза още Цветлин Йовчев..." - в. „24 часа".

„Когато има достатъчно данни, то тогава започва досъдебно производство. В хода на това досъдебно производство се извършват процесуално-следствени действия, за да се съберат доказателства. Когато има достатъчно доказателства, се повдига обвинение. Оттам-нататък в съдебно заседание съдът решава дали определен български гражданин или друг гражданин е виновен или не", посочи Йовчев.
„След като има предвидена такава процедура и ние сме в рамките на такава процедура, считам, че всичко е в рамките на нормалното. Не сме излезли извън процедурата - закрито заседание, на което може да бъде съобщено, по право народните представители имат право на достъп до класифицирана информация", обясни министърът..." - в. „Труд".

Всекидневниците отделят място и на лихвите по ипотечните кредити и рисковете за потребителите поради тяхната неинформираност.

„Клиентите на банките не познават начина на формиране на лихвата за ипотечния кредит - около 44 процента от хората смятат, че лихвата по техния заем е фиксирана за целия срок на договора, което е невярно. В България няма ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период на договора, коментираха пред журналисти Деян Василев, управител на интернет портала "Моите пари", и Иван Стойков, старши анализатор и оперативен директор, цитирани от БТА.
Те представиха резултатите от проучване за ипотечните кредити, направено сред близо 1400 посетители на сайта. Само 23 на сто от хората с ипотека отчитат, че годишният процент на разходите е най-важният показател.
Промените в Закона за потребителския кредит, приети на 9 април, няма да повлияят на една трета от анкетираните, ползващи жилищен ипотечен кредит. Те не планират рефинансиране или нямат възможност да го направят. Въпреки отпадането на таксата при рефинансиране на ипотеката е важно да се предвидят всички разходи от новата кредитираща институция, посочват експертите.
Приетите изменения дават възможност на хората с ипотечен кредит да го изплатят предсрочно, без да бъдат санкционирани от банките за това. С предложени непосредствено преди второто им четене текстове измененията в закона важат три месеца след обнародването му с изключение на частта, засягаща таксите за предсрочно погасяване при ипотеките, които ще важат и за стари заеми..." - в. „Дневник".

„Всеки втори с ипотечен заем е заблуден за лихвата
Една трета от длъжниците не планират предсрочно погасяване въпреки промените в закона
Голяма част от кредитополучателите не са наясно как се формира лихвата по ипотечния им кредит. Това показва проучване на финансовия портал "Моите пари". Според резултатите от него въпреки шума около промените в Закона за потребителския кредит българите продължават да не са наясно с условията на банките и с клаузите, записани в договорите им.
46% от ползващите ипотечен кредит не знаят как е образувана лихвата по него. 44% от длъжниците мислят, че тяхната лихва е фиксирана за целия период на кредита. Всъщност продукт с фиксирана лихва за пълния срок на заема изобщо не се предлага, обясни вчера Деян Василев, управител на "Моите пари". Допускаме, че неразбирането е резултат на объркване у потребителите, тъй като към момента такива условия се предлагат само за определена част от срока, обясняват от финансовия портал. 58% от хората, които в момента нямат жилищен кредит, също биха избрали заем с фиксирана лихва за целия срок на договора. Такива условия обаче няма и не са се предлагали от банките.
За 1/3 от участвалите в анкетата, които не ползват ипотечен кредит, начинът на формиране е без значение, ако е достатъчно ясно обяснен, и лихвата може да се прогнозира. Само 23% са направили избора си за заема, като са сравнявали различните ГПР-та - годишния процент на разходите, който всъщност показва всички разноски по заема: лихва, такси, комисиони, застраховки.
Една трета от анкетираните ипотечни длъжници не са впечатлени от промените в Закона за потребителския кредит и не планират рефинансиране или предсрочно погасяване на заем.
При хората, които възнамеряват да теглят ипотечен кредит, се оформят две равно полярни групи. 39% смятат, че промените в закона няма да окажат влияние върху атрактивността на офертите, но също 39% са на обратното мнение. От "Моите пари" напомниха, че когато човек реши да търси рефинансиране на ипотечен заем, трябва добре да си направи сметката за всички разходи по отпускане на новия кредит..." - в. „Сега".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини