Районният мюфтия на Смолян: Джамиите се строят с дарения от вярващи, а не от ислямски фондации

Не може да се твърди, че арабски фондации дават пари за строеж на джамии в Родопите, обяви днес районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който беше един от подсъдимите по делото за разпространяване на радикален ислям в Родопите.

Всички дарения били от вярващите мюсюлмани, които  за седмица успявали да съберат по 15-20 хиляди лв. на петъчната молитва. Не малка част от приходите били и от вярващи в чужбина, или идващи като туристи в региона-особено то Турция и Гърция, обясни още Дъбов. Той допълни, че в мюсюлманските храмове има кутии за дарения, а на табла се водел отчет за всяка стотинка. Така само за една година Рудоземската джамия е събрала 40 хиляди лв. от дарения, даде като пример Дъбов. Джамиите са били възстановени в кратък период от време и сега все още се правят.

„Демократичната политическа система и новата конституция защитаваше всички права, които трябва да има един човек в едно съвременно нормално общество. Мюсюлманите започнаха най-вече оттам- да възстановяват своите джамии и междиди, които са били съборени по време на комунистическия режим". Според Дъбов, това е духовна потребност, а по-късно започнали слуховете за големите финансови потоци за строителство на храмове навсякъде.Заради липсата на подготвени религиозни кадри пък, е започнало изпращането на хора, които да се подготвят за имами -както в София, така и Саудитска арабия, Египет и е няма пречка те да получат солидно образование, коментира мюфтията.

Той е категоричен, че ще обжалват административното наказание на съда в Пазарджик, по обвинението за разпространение на радикален ислям в Родопите, защото те са „чисти“. Дъбов, Байрам Ушев-имам в Мадан и Хайри Шерифов заявиха, че има единна мюсюлманска общност, а не радикален ислям, а в процеса, от който те са част, са се чувствали дискриминирани.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини