Шест пленени БТР в Украйна. Нови версии чии и от кого са пленени (видео)

Военното министерство на Украйна обяви, че проруски сепаратисти са заловили в Източна Украйна 6 армейски бронетранспортьора с помощта на руски агенти.

"Днес, 16 април, в Краматорск, Донецка област, влязоха шест единици бронирана техника на въоръжените сили на Украйна, които действаха по плана на антитерористичната операция. В центъра на града движението на колоната бе блокирано от местни жители, сред които са били забелязани представители на руски диверсионно-терористични групи. В резултат на блокирането екстремистите заловиха техниката и колоната се отправи към град Славянск", се казва в изявление на министерството, цитирано от БТА.

Министерството добавя, че БТР-ите сега са в намиращия се на 20 км от Краматорск град Славянск, където са охранявани от "униформени лица, които не са свързани с въоръжените сили на Украйна". 

Военните, които пристигнаха в Славянск с БТР-ите, са доброволци от Крим и дезертьори от украинската армия, заяви един от тях, цитиран от Франс прес.

"Аз съм член на отрядите за самоотбрана на Крим. Има десетина от нас. Другите са украински войници, около 150 души, които минаха на наша страна", заяви представилият се като "Балу", на около 50-годишна възраст. Той отрича в Славянск и околностите да има бойци от руските специални части (Спецназ), както твърдят Киев и западните страни.

По-рано днес фоторепортери на Ройтерс съобщиха, че най-малко шест бронетранспортьора на украинската армия, които влязоха в източния украински град Славянск с руски знамена, са минали на страната на проруските сепаратисти.

Лидерът на фракцията на "Баткившчина" във Върховната Рада Серхий Соболев обаче обяви, че украинските войници не са дезертирали, за да се присъединят към проруските сепаратисти, а провеждат операция под фалшив флаг.

"Това са наши военни единици, които използваха партизанския метод за проникване в местата, които днес са контролирани от руските военни сили и финансираните от тях сепаратисти", заяви депутатът.

Украинският министър на отбраната Михайло Ковал замина за град Краматорск, за да установи какво се случва там, заяви пред медиите украинският вицепремиер Виталий Ярема в Киев.

"В началото имаше информация, че бронетранспортьори са влезли в града в рамките на антитерористичната операция, но по-нататъшната им съдба...", каза Ярема, без да довърши изречението си.

Междувременно отрядите за самоотбрана в Славянск, Донецка област, обявиха, че в  покрайнините на града се води сражение между техните активисти и  неизвестни въоръжени лица. Няма данни за жертви и ранени.

Видеото е от Краматорск. На него се виждат бойни машини, веещият се флаг е украински, хората са по цялото поле наоколо. Какво става найстина в Украйна?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини