Оперираха 6-месечно бебе с киста колкото главата му

проф. Огнян Бранков

Киста от черния дроб на 6-месечно бебе с размери колкото главата му отстраниха детските хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София", съобщиха от лечебното заведение.

Кърмачето от Варна е било оперирано от проф. Огнян Бранков и неговия екип. За първи път при операция на кърмаче екипът използва Аргон-лазер.

Варненските хирурзи посъветвали майката, че само проф. Бранков може да спаси момиченцето. При направените редица изследвания ехографското изследване показало огромна кухина в черния дроб голяма колкото главата на бебето.

„Такива вродени кисти са рядкост и понякога се диагностицират още в утробата на майката", казва проф. Бранков, който ръководи екипа на детска хирургия на японската болница . При малкото момиченце не е имало такива признаци преди раждането, но след това кистата е започнала да расте. Специалистът обяснява, че образуванието е достигнало тези внушителни размери, защото е имало връзка с жлъчните пътища и се е пълнила със смилателни секрети.

Бебето постъпва с ниско тегло поради недохранване и често повръщане. В отделението по неонатология на „Токуда" лекарите се посвещават на усилена подготовка и стабилизиране на момиченцето, за да може да премине хирургично лечение. Три дни след това бебето е оперирано.

Възстановяването на детето е протекло бързо. То е захранено веднага през устата, т.е. не се наложи хранене чрез системи и е изписано на петия ден след операцията в много добро състояние.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини