Природозащитници заподозряха общината в убийство на кучета-бебета, живи и здрави, тя ги предава на "Право на живот по закон"

Кутретата не са убити, не са нито са хвърлени в дере, както се осъмниха по-чувствителни и ангажирани с правата на животните хора. Седемте са живи и здрави и след около час ще бъдат  предадени на природозащитна организация, пожелала да се грижи за тях.

Снимка: СНЦ "Право на живот по закон"

Седем малки кученца в Асеновград се превърнаха в повод община и природозащитници да кръстосат шпаги през последните два-три дни. За щастие, макар пътьом към разрешението на проблема да се подмятаха реплики и от двете страни, че острещната нарушава конкретни закони, в крайна сметка историята има хепи енд.

Всичко започна като апел към асеновградчани в най-голямата местна Фейсбук-група, в частност към общинарите в нея, да дадат информация къде може да са кученцата (прибрани след смъртта на майка им от жена на пазара, след което иззети), тъй като в града няма приют за безстопанствените животни. В молбата обаче се прокрадваше нескрито съмнение, че палетата са убити.

Ответната реакция на общината бе разпространена публично на сайта й. Ето каква е тя:

"Обръщаме се към всички, които се интересуват от съдбата на седем малки кученца, които в противоречие със санитарно-хигиенните изисквания се отглеждаха на зеленчуковия пазар от една наемателка, която не е жител на нашата община. Малките кученца са донесени там, тоест това не е тяхното местообитание. По разбираеми причини на зеленчуковия пазар е недопустимо да се отглеждат животни, поради което управата на пазара е предприела мерки, съобразени с изискванията на контролните органи, а именно съгласно чл.2, ал.1 и ал.2 от Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки, регламентиране регистрацията и стопанисването на животни-компаньони на територията на община Асеновград се предвижда "безстопанствените и скитащите кучета /родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици, които не обитават дом, ферма или специално определено за тях място, тези, които се намират извън границите на дома на своя собственик или гледачи не са под контрола на собственик или гледачи не притежават нагледна идентификация/ подлежат на залавяне от специализирани общински служби /външни на общината структури/ организации, упълномощени от кмета на община Асеновград. Животните по предходната алинея подлежат на последващи ветеринарно-медицински манипулации и действия, предвидени в националното законодателство и местни нормативни уредби".

На 15 април кутретата са били предоставени временно на лице, което се грижи и за други животни в района на животинския пазар. Мярката трая само 2 дни, тъй като вече има осъществен контакт с природозащитна организация, която иска да се поеме грижите за кученцата. Днес в 13 ч. и седемте ще бъдат предадени на Сдружението с нестопанска цел "Право на живот по закон". Неправителствената организация се занимава със защита на правата на животните и хората от близо 2 г.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини