Знаете ли, коя е най-малката държава в света?

Добре дошли в Княжество "Сийленд"!

Чували ли сте някога за Сийленд?! Ако не сте, е крайно време да научите повече за най-малката държава в света. Тя се намира в Европа и е разположена на... изоставена британска военно-морска платформа.

Княжество "Сийленд" е дълго 550 кв. метра площ и има точно 5 жители. Въпреки това е със собствена конституция, герб, знаме, валута, въобще отговаря на всичките критерии от конвенцията в Монтевидео, които се изискват за да се сдобиеш с правото да се наричаш "държава".

Историята на Сийленд е кратка, но любопитна. По време на Втората световна война, Великобритания решава да построи отбранителни кули в устието на Темза, чрез които да се защитава срещу враговете си. Британците ги въоръжават със зенитни оръдия, радиолокатори и прожектори, като основната задача е чрез тях да не позволяват бомбардирането на английските пристанища.

След това, през 60-те години в базите се настаняват пиратски радиостанции, бълващи музиката на Бийтълс, Ролинг Стоунс и компания. През 67 г. те са забранени със закон, но бивш военен на име Пади Рой Бейтс решава да се опълчи на правителството и се допитва до свой приятел юрист, който го посъветва да основе собствена държава, в която радиоизлъчването няма как да е незаконно.

Той се мести със семейството си на базата и обявява независимост, като прекръства територията на княжество Сийленд, а себе си провъзгласява за княз Рой I. Както може да се очаква, властите завели дело срещу него, но през 1968 г. съдът в Есекс признава суверенитета на новата държава.

Последвалите години донесли на княжеството собствена конституция (седем точки), знаме, герб, химн, пощенски марки, собствена валута (сийлендски долар) и паспорти. А също така и петима поданици. Ако имате желание да емигрирате, защо пък да не станат шест?

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини