Кремъл призна и за струпването на войски до Украйна

Русия призна, че е струпала войски по границите си с Украйна не за планирани учения, а заради събитията в западната съседка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю в петък, че понеже в Украйна бил "извършен военен държавен преврат", Русия изпратила войските си по границата с цел подсилване на отбраната, на което има напълно законно право.

"Там има войски с постоянно дислоциране, има и такива за подсилване на фона на случващото се в самата Украйна", каза Песков за канала "Россия 1". "Естествено, че всяк адържава би предприела особени превантивни мерки за осигуряване на сигурността си. И не е излишно да се напомни, че Русия все пак е суверенна държава и свободно разполага войските си без никакви ограничения в която и да е точка от своята територия. Да се твърди, че тези войски имат някакво отношение към събитията в Югоизточна Украйна и оказват някакво влияние, е абсолютно неправилно и преди всичко това се отнася към категорията на манипулиране на факти и съзнателно пробутване на факти за създаване на представа, която не е вярна", предава думите му агенция РИА "Новости".

Седмици наред Украйна, Западът и НАТО неведнъж изразяваха тревогата си от наличието на руски войски в непосредствена близост с украинските граници, но руснаците отвръщаха, че те са там за планирани учения и нямат нищо общо със сибитията в Украйна.

НАТО разпространи и снимки на сухопътни и бронирани части и авиация, предимно от южната част на границата, но Русия коментира, че това са стари кадри от август 2013г.

От алианса казаха също, че тези части - от порядъка на 40-45 хиляди души са се разположили без да започват учения и че като състав и бойна готовност са напълно способни да преминат през Южна Украйна и да достигнат Приднестровието.

Признанието на Песков напомни за думите на президента Владимир Путин от четвъртък, когато той за пръв път публично призна, че военните части без обозначителни знаци, които окупираха военни обекти и ключови пунктове в Крим, са от руската армия. До 17 април той отричаше това да са руски военни, наричаше ги "сили за самоотбрана", а министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че няма представа кои са тези части, въоръжени и оборудвани с техника, с която в света разполага само руската армия.

В четвъртък Путин отново остро критикува властите в Киев и ги призова "да оттеглят армията от гражданското население на страната".

В събота Путин даде интервю за руската държавна телевизия, в което коментира, че е неприемливо да се правят сравнения между спецоперациите на Русия в Северен Кавказ и действията на Киев в Югоизточна Украйна. По думите му имало огромна разлика, защото в Кавказ руснаците се сблъскали с международен тероризъм.

В събота Путин даде интервю за руската държавна телевизия, в което каза, че руските военни от събитията в Крим ще получат държавни награди, "но едва ли скоро ще научим имената им".

Водещият Сергей Брильов го попита как ще коментира, ако думите му се изтълкуват като "провеждане на референдум под дулата на руските автомати". Путин отговори, че "ако трябва да сме честни и обективни, то на всички ще стане ясно, че под дулата на автомати не можеш да изгониш хората от домовете им и за ги заставиш да отидат да гласуват, а избирателната активност да е 83%".

Президентът коментира още, че е неприемливо да се правят сравнения между спецоперациите на Русия в Северен Кавказ и Крим. По думите му имало огромна разлика, защото в Кавказ руснаците се сблъскали с агресията на международен тероризъм. "Това бяха добре подготвени банди, снабдявани и въоръжавани от чужбина, това е голяма разлика", заяви той.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини