Великденско примирие в Украйна

Украинското правителство обяви, че прекъсва операцията на силите за сигурност срещу проруските активисти, които окупират административни сгради в източната част на страната. Министърът на външните работи на страната Андрей Дещица заяви, че правителството спира операцията за великденските празници. Министърът посочи, че силите за сигурност ще възобновят военните действия, ако сепаратистите продължат да окупират правителствени сгради.

Украинският външен министър каза, че целта на военната операция в Източна Украйна е да „бъде възстановен нормалният живот и да бъде защитено населението”. „Антитерористичната операция е временно спряна за Великден и няма да използваме сила срещу тях”, каза той. Проруските активисти отказват да напуснат сградите в няколко града, въпреки споразумението, достигнато в четвъртък, което има за цел да деескалира кризата.

Дещица каза, че паузата ще даде на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) време да се организира.

През март ОССЕ започна специална мисия за събиране на информация за сигурността и ситуацията с човешките права в Украйна. Групата също полага усилия за улесняването на диалога в страната.

Кореспондент на Voice of America в Киев съобщи, че изявлението си външният министър е направил след среща с ОССЕ и посланиците на ЕС, Русия и САЩ.

Политиката засенчи великденските чествания в Киев и Москва. Православните религиозни лидери във всяка от столиците си размениха словесни удари заради кризата в Украйна.

Киевският патриарх Филарет заяви пред вярващите, че Русия е „враг”, чиято атака срещу Украйна е обречена на провал, тъй като тя е продиктувана от злото и противоречи на Божията воля.

Междувременно, в Москва в своята молитва за Украйна патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил призова Господа да „сложи край на плановете на онези, които искат да унищожат „Свещена Русия”. Кирил заяви, че Украйна е отделна от Русия в „политически” план, но „духовно и исторически” тя е едно с Русия, и че се моли „легитимно избраните” власти да спомогнат на благоденствието й.

„Ние сме един народ пред Бога”, каза руският патриарх.

Междувременно, прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков призна в ефира на руски телевизионен канал, че към частите, които са постоянно дислоциирани в западните региони на Русия, поради събитията в Украйна по украинската граница са разположени допълнителни сили.

„Има войски в района на границата с Украйна. Част от войските са разположени там на постоянна основа. Другите са изпратени в подкрепа, с оглед на това, което се случва в самата Украйна, страна, където се случи военен преврат”, заяви Песков.

Той добави, че особена концентрация на руски войски на границата с Украйна няма и подчерта, че Русия повече от всички други държави е заинтересована в стабилна и процъфтяваща Украйна.

„Русия не прави нищо, което да говори за каквито и да е планове за инвазия. Наличието на войски на границата не е някаква извънредна мярка. Русия е страна, която има правото да държи своите войски във всяка точка на нашата страна и особена концентрация няма. Всеки военен експерт ще каже, че в съвременната армия не е нужна масова концентрация на войски, за да провежда каквато и да е операция”, каза Песков. Той добави, че Русия е заинтересована повече от всички в стабилна, процъфтяваща и спокойна Украйна, където интересите на всички националности се съблюдават и гарантират.

Междувременно стана известно, че американски сухопътни войски ще бъдат изпратени в Полша в рамките на разширяването на присъствието на НАТО в страната на фона на събитията в съседна Украйна, съобщи The Washington Post.

Полският министър на отбраната Томаш Симоняк каза пред изданието, че в момента се уточняват детайлите и че Полша ще изиграе водеща регионална роля „под патронажа на САЩ” в плана, който се очаква да бъде представен следващата седмица.

Той добави, че американски сухопътни войски вероятно ще бъдат изпратени и в балтийските страни в рамките на засилването на военното присъствие на НАТО в Източна и Централна Европа.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини