Петима убити в деня на примирие в Украйна

Петима души са били убити тази сутрин в престрелка близо до град Славянск, източна Украйна. Москва критикува Киев по повод "провокацията".
Нападението е извършено край контролен пункт на проруски активисти в село Билбасивка, на няколко километра западно от Славянск – град, който проруските сили напълно контролират, предадоха Фокус и БТА.

В момента на атаката срещу пункта е имало само невъоръжени местни жители, които обикновено инспектират колите, влизащи в града, и предупреждават силите за самоотбрана, ако се появят военни части. Към мястото се приближили няколко коли, от които бил открит огън. Там бързо пристигнали бойци от силите за самоотбрана и убили двама от нападателите. Трима от хората в контролния пункт били убити, още един е ранен. В две от колите са открити отличителни символи на движението "Десен сектор" и голямо количество оръжия, които не са на въоръжение на украинската армия, съобщава "Россия 24".

В Славянск кметството, милицията и местното отделение на тайните служби преминаха под контрола на проруски активисти. Помагат им въоръжени мъже, представяни като групи за самоотбрана. Властите в Киев и западните страни ги подозират, че са от елитните части на специалните сили на руската армия.

Загиналите край Славянск са първите убити в сблъсъци между силите, верни на правителството в Киев, и проруските сепаратисти след нападението в четвъртък на украинско военно поделение в Мариупол.

В събота украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през Великденския уикенд. Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".

Москва критикува Киев за "провокацията"

Провокацията от тази нощ в източния украински град Славянск, свидетелства за нежеланието на властите в Киев да разоръжат националистите и екстремистите, заяви днес външното министерство в Москва. В съобщение, поместено на уебсайта на ведомството, се казва, че в нощта срещу 20 април е било нарушено великденското примирие и след нападение на бойци от украинския "Десен сектор" са загинали невинни граждани.

"Руската страна е възмутена от тази провокация, която свидетелства за нежеланието на киевските власти да обуздаят и разоръжат националистите и екстремистите", пише в документа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини