Народните представители натрупали почти 3000 неизвинени отсъствия

Депутатите са натрупали 2291 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от 21 май 2013 г. до 1 април т.г., публикувани в сайта на парламента.

Най-много пъти от работа са "избягали" депутатите от ГЕРБ. Народните представители от опозицията имат 1650 неизвинени отсъствия за малко повече от 10 месеца. След началото на летните протестите срещу кабинета "Орешарски" миналата година бившите управляващи пропуснаха 14 пленарни заседания. Заради това за юни и юли те получиха само 1/3 от заплатата си, или най-малко по 732 лв. месечно (б.а. - основното месечно възнаграждение на избраниците тогава бе 2196 лева), съобщава „Дарик“. В сметката, обаче не са включени безотчетните средства, които всеки народен представител получава. Те са в рамките на 2/3 от месечното му възнаграждение и се полагат за сътрудници и офиси в страната. Често, обаче, депутатите ги ползват за себе си.

Формацията на Бойко Борисов няколко пъти съзнателно проваля кворума в парламента, за да "докажат" на управляващите от БСП и ДПС, че зависят от "златния пръст" на Волен Сидеров. Когато не се регистрират в пленарната зала, народните представители не получават дневната си надница, чийто размер стартира от 125 лева, уточнява „Труд“.

Според справката на парламентарния сайт националистите са втори по бягства от парламента. Депутатите от "Атака" са натрупали 237 отсъствия. Хората на Волен Сидеров бойкотираха няколко заседания на Народното събрание покрай летните протести. Националистите "бягаха" от работа и след скандала с разправата с граждани и полицаи на летище Варна, който лидърът им и няколко депутати разиграха в началото на годината.

Депутати от ДПС са отсъствали от пленарната зала общо 195 пъти без причина. А социалистите са избягали 132 пъти от работа.

Най-много отсъствия има Делян Пеевски от ДПС, който не ходи на работа от юни миналата година, когато след протести се отказа да оглави Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

В списъците с отсъстващите са и лидерите на "Атака" и на ГЕРБ Волен Сидеров и Бойко Борисов. Сидеров често не идва на работа без уважителна причина, а Борисов рядко изкарва до края на пленарния ден. Обичайно той се регистрира в 9.00 часа при началото на пленарното заседание и около 9.30, след изявление пред медиите, си тръгва.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини