Милиони цигари се вкарват нелегално всеки ден в страната

Само на ”Капитан Андреево” за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки. Сн.: МВР

Дребни контрабандисти успяват да прекарат по около 10 милиона незаконни цигари дневно през всеки от по-натоварените гранични пунктове у нас.

Това показват 3 експертни анализа, изготвени за МВР, ДАНС и финансовото  министерство в края на миналата и началото на 2014 г., пише “24 часа”.

Само на "Капитан Андреево" за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки цигари от 1 до 10 мастербокса.

Изчисленията сочат, че за година през всеки от по-натоварените гранични пунктове само от дребни и средни канали контрабандно влизат над 3 млрд. къса цигари, а загубите за държавата от всеки от пунктовете е над 300 млн. лева.

В анализите се съобщава още, че корупцията сред митничарите е масова, дават се конкретни сигнали за над 10 корумпирани служители, както и техните тарифи, за да пропуснат камион, кола или автобус.

На много от пунктовете гранични полицаи и митничари са постигнали истинско разбирателство в този вид практики, предупреждават още специалисти.

Междувременно в интервю за "Стандарт" шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев обяснява, че в борбата с контрабандата на тютюневи изделия резултатите са много добри.

За първото тримесечие на 2014 г. са задържани 14,793 млн. къса цигари или 1479 мастърбокса.  По думите му това е 2,4 пъти повече от същия период на 2012 г. и 2 пъти повече за трите месеца на 2013 г.

Да направи пълна проверка в митниците е намерението на Павел Тонев. Той заявява, че се гледат под лупа обществените поръчки от 2009 г. Ще бъдат проверени и всички назначения от времето на Ваньо Танов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини