Днес раззеленяваме Майката Земя.

В Туитър хора от цял свят постват какво са направили днес за Майката Земя

Международният Ден на Земята 2014 г. е посветен на зелените градове, за да насочи усилията на милиони хора към създаването на устойчива и здравословна околна среда. Днес повече от половината от населението на света живее в градовете. Градското население расте и нашите градове трябва да се развиват. Това е едно най-големите предизвикателства пред човечеството. Затова екологизирането на общностите по целия свят е особено важно.

"Обръщам се към всички хора навсякъде да надигнат глас. Да говорят от името на тази планета, нашият единствен дом. Нека да грижим за Майката Земя, така че тя може да продължи да се грижи за нас, тъй както го е правила в продължение на хилядолетия", призовава генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Време е да се инвестира в ефективни и възобновяеми енергийни източници. На този ден ООН призовава за умни инвестиции, за реновиране на нашите градове и за решаване кризата с климата. Затова акцентът в Деня на Земята е кампанията Зелени градове.

22 април е обявен за Международен ден на Майката Земя ( A/RES/63/278 ) на Конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро през 1992 година. Това е признание за взаимозависимостта, която съществува между човешките същества, другите живи видове и планетата, която всички ние обитаваме.

Всяка година на 22 април, над един милиард души в 190 страни предприемат действия за Деня на Земята . От Сан Франциско до Сан Хуан, Пекин до Брюксел, Москва до Маракеш, хората засаждата дървета, почистват квартала, и се свързват с избраните от тях длъжностни лица, от които зависи околната среда, за говорят от името на Майката Земя.

Денят на Земята 2014 се фокусира върху уникалните екологични предизвикателства на нашето време. Тъй като населението на света мигрира към градовете, и като мрачната реалност на изменението на климата става все по-осезаема, създаването на устойчиви общности е по-важно от всякога. Затовас глобалната тема са Зелените градове. С умни инвестиции в устойчиви технологии, напредничав обществен ред и образована и активна общественост, ние можем да преобразим нашите градове и да създадем устойчиво бъдеще, отбелязва официалният сайт на ООН. Нищо не е по-мощно от колективните действия на един милиард души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини