10 белега ни насочват дали страдаме от имунен дефицит

От днес до края на работната седмица в промеждутъка между 11.00 и 14.00 часа в Университетска болница „Александровска" се предлагат безплатни консултации без направления за всички граждани, които имат съмнения, че страдат от вроден имунен дефицит. Инициативата на болницата е по повод световната седмица, посветена на първичните имунни дефицити от 22 до 29 април.

Първичните имунни дефицити са наследствени заболявания с нарушения в някои от звената на имунния отговор. У нас пациентите с подобни дефицити за момента са 126.

Проф. Елисавета Наумова, която е национален консултант по клинична имунология, се похвали, че от началото на миналата година и у нас вече има терапия с имуноглобулини за тези пациенти, клинична пътека за тяхното лечение, както и осигурени от НЗОК медикаменти за домашно лечение. Здравното министерство пък обгрижва финансово трансплантацията на стволови клетки при по-тежки и комбинирани случаи на имунни дефицити.

До един-два месеца пък към Александровска болница ще заработи и първият за страната и един от първите за Източна Европа център за обучение на лекари от първичната помощ за това как да откриват първичния имунен дефицит. Центърът ще има информационна функция, насочена и към обществеността, за да са наясно хората какви са признаците на имунния дефицит и какво трябва да направят ако имат подобни опасения за себе си или близките си.

Лекарите от Александровска вече са готови и със списък от 10 белега, които могат да насочат всеки за това дали страда от първичен имунен дефицит:

1. четири или повече отита в рамките на една година;
2. две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на една година;
3. приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
4. две или повече пневмонии в рамките на една година;
5. забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
6. рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
7. персистираща млечница или кандидоза на устната кухина или кожно-гъбична инфекция;
8. необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
9. две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис;
10. анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

Експертите предупреждават, че в доста случаи родителите игнорират честите инфекции на децата си и ги отдават на възрастта и контактите в детската градина. Специалистите изтъкват, че не всяко дете с чести инфекции страда от имунен дефицит, но случаите не са малко.

Именно затова ще се работи за информираност на общопрактикуващите лекари, които трябва да са наясно кои белези препращат пациентите им към подобна диагноза, като при съмнения се препоръчват пълни изследвания в двата специализирани центъра в Александровска и Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив.

На тел. 02/9 230 690 всеки желаещ гражданин над 18 години може да се запише за безплатна консултация, като за младежите под 18 години телефонът е 02/9 230 322.

Лекарите препоръчват на гражданите да носят със себе си цялата медицинска документация, която имат, за да може при съмнения за имунния дефицит да не се назначават изследвания, които вече са правени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини