Сeдем новородени кутрета се изпариха яко дим, Общината в паника пред природозащитници

Новородената седморка - обезпаразитена и...изчезнала безследно.

Колкото и да блъскахме с позитивизъм новината за предстоящото предаване на седем бездомни кучета-сукалчета на природозащитна организация, усилията ни се увенчаха с неуспех. Светлите ни надежди и вяра в доброто, изразени с очакваната (и обещана към онзи момент) правилна реакция на общината към откритото на пазара котило, се оказаха по детски наивни и не така по детски попарени. Кученцата просто изчезнаха безследно.

Всъщност, освен за най-заклетите защитници на природата, това не би се явявало кой знае какъв проблем. Повечето ще си кажат "Ама, разбира се, всеки ден по улиците кучета, едни изчезват, други се появяват, какво толкова?" Но няма да са прави. Работата е там, че "толкова" в случая се явява съпричастността на Община Асеновград към пропадането на кутретата вдън земя. Нерегламентираните действията от страна на определени служители, вследствие на взетите на тяхна глава решения, вкараха общинското ръководство в огромен конфуз. Още повече, че нескрито се прокрадват съмненията, че палетата са умъртвени.

Съвсем съзнателно, дали, защото не им пука или просто не са искали да си развалят предстоящите към тогава светли празници и почивни дни, общинските еколози са подменили новородените кученца с други. Гафът лъсна при потърсването на изоставените животинки от правозащитна екоорганизация. Причината - оказа се, че в отдел "Екология" нямат ни най-малка представа къде са четириногите мъници, макар преди това да са ги предали "временно на грижите на наш съгражданин, който се грижи и за други животни". В рамките само на ден котилото изчезва.

Истината излезе наяве след добронамерения ни опит да посредничим между община и природозащитници като огласим публично усилията и на двете страни - едните като спазят законовата и нормативна уредба за случаи като този, другите като бъдат поощрени, че реагират на момента и са готови да приберат сукалчетата, отглеждани незаконно на пазара. Хаотичните  действия на екообщинарите обаче не само че попречиха, а тотално провалиха спасителната операция. След като в публичното пространство случаят с кученцата се разпространи със светкавична бързина, те стигат до "гениалната" идея да предадат други, каквито и да са кученца, вместо затритите, незнайно къде, седем. Взимат 6/?!?/ от кърмеща кучка, която апропо си има стопанин, и ги закарват с най-обикновен неспециализиран автомобил /?!?/ при представителя на СНЦ "Право на живот по закон". При това ясното съзнание, че "ако иска да ги вземе, ако иска - не". Екоактивистът обаче, побеснял от явната несправедливост и жестокост към четириногите, отказва и 6-те кученца са върнати обратно на майката. А изначалните в историята седем продължават да липсват...

Зооветеринарният комплекс в Пловдив не е търсен за съдействие, защото, обясняват без никакво притеснение от "Екология", имало планирана дата за акция в Асеновград на 28-ми. Позицията пък на общинското ръководство по случая, качена часове преди очакваното и уговорено предаване на палетата, е свалена от администраторите само след няколко часа публичност. Сякаш не е съществувала… Само че, за съжаление на някои, има си достатъчно други начини да възпроизведеш нещо качено и след това свалено в/от интернет. Като се почне от елементарния screenshot на страницата и се стигне до още по-елементарния "кеш" на мрежата.

"Огорчен съм от случилото се. Чакам доклад по акцията и след като се запозная с него най-вероятно ще има дисциплинарни мерки към служители", коментира кметът Емил Караиванов, потърсен за коментар от медиите.

СНЦ "Право на живот по закон" и възмутени от случилото се граждани смятат да заведат колективен иск. По неофициална информация на екоорганизацията кученцата са били "изхвърлени на сметището до завоя на реката". Твърдят, че утре ще им бъде предоставен и снимков материал, подкрепящ това твърдение...

К.Нешева

При опита на природозащитниците да получат седемте изоставени сукалчета са им предоставени тези шест кученца, поне 2-3-месечни, пълни с кърлежи и бълхи.
Позицията на общинското ръководство, престояла на официалния сайт на местната управа едва няколко часа, след което свалена. Иначе е "валидна до 31.05.2014"...
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини