Закриват Спешното отделение, било на загуба с над 200 хил. лв.

Спешното отделение на МБАЛ - Асеновград ще бъде закрито. Новината бе оповестена от управителя на болницата д-р Иван Червенков на днешната сесия при дебатите по приемане на годишния финансов отчет на общинското дружество за 2013 г..

Решението за закриване е взето единодушно от медицинския съвет на МБАЛ. Причината - регистрираната рекордна загуба на Спешното от над 200 000 лв. през м.г. Близо половината от сумата е покрита, но да продължаваме да поддържаме структурата на собствена издръжка е невъзможно, коментира пред медии д-р Червенков. По думите ме със собствени спешни стационари успяват да се справят единствено големите болници, каквито са университетските или тези в областните градове.

Около 5400 пациенти са преминали през отделението през м.г., като хоспитализирани от тях са били 1500. При посещението си преди около месец в Асеновград здравната министърка Таня Андреева заяви, че данни като тези са "типично средно европейски показатели" и съответно могат да бъдат определени като "много добри". Сега обаче лекарите заявяват, че нямат пари, за да продължи да функционира Спешното отделение. Варианта за намаляване на заплатите им отхвърлят категорично. Осигурителните прагове скочиха - 800 лв. за мед.сестра, а представете си за лекар, подчерта управителят на МБАЛ. На няколко пъти той отклони въпросите на журналистите какви точно са възнагражденията в лечебното заведение, но пишещите все пак си припомниха, че пред министър Андреева бяха съобщени сумите 1800 лв. за лекар и 800 лв. за сестра. Чисти.

На лекарите и сестрите ще бъдат предложени други работни места в болницата, стига те да желаят да останат, уточни д-р Червенков.

Утре той ще се срещне и разговаря с кмета д-р Емил Караиванов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Rg
    rgdr
    7 0
    01:33, 29 май 2014
    Как го виждат това,и линейки ли няма да има,то тогава цялата болница е под въпрос
Последни новини