14 °C

Пламен Орешарски погва сивата икономика

Правителството започва битка със сивия сектор в българската икономика. Готови са мерките в актуализираната програма на кабинета, която премиерът ще представи.
Пламен Орешарски ще я представи следващата седмица заедно с отчета за една година управление, съобщава "Преса".

Изпълнителната власт ще се концентрира върху някои сектори, в които има повече проблеми със сивия сектор. Става дума за мебелната, текстилната индустрия, сферата на услугите - фризьорски и козметични салони, транспортни дейности, за които въобще не е тайна, че по-голямата част от фирмите укриват обороти.

По данни на Еврокомията и Световната банка делът на сивия сектор у нас е 32-33%. За една година управление правителството ще отчете реформите, които са приключили, които са започнали и тези, които предстои да бъдат направени.

Предстои пълна промяна в две чувствителни за българите сфери - здравеопазване и образование. Пенсионерите също чакат яснота за параметрите възраст, стаж и пари за старост.

Предстои да бъде изготвена нова законодателна рамка за управление на държавните предприятия.

Отчетът на кабинета „Орешарски“ за първата година от мандата е над 200 страници.

"Министрите са свършили много работа и сега в Министерския съвет се опитваме да съкратим информацията", обясни източник от „Дондуков“ 1.

Кабинетът си е поставил и още една цел - да върне в страната младите и талантливи българи, избрали да учат в чужбина, с националната инициатива „България има нужда от вас“. Идеята е чрез дистанционни стажове в български предприятия да се създаде по-силна връзка между държавата, бизнеса и младите хора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини