Близо 2 млн. лв. получили от спонсори формациите

Формациите, които участваха в изборната надпревара за място в ЕП преди седмица, масово са получили коли за безвъзмездно ползване по време на кампанията, показа проверка на сайта на Сметната палата. Близо 670 возила са яхнали
на аванта партийците, които обикаляха страната, за да агитират избирателите. По традиция те са били подпомогнати и финансово. Общата стойност на даренията за партиите е почти 2 млн. лв., или с 1 млн. лв. повече от изборите през 2013 г. Доста щедри са били поддръжниците на коалицията около „България без цензура”. Новата формация, чийто лидер Николай Бареков обяви, че със съпартийците му са разчитали за кампанията предимно на дарения, е получила 500 записа с различни суми. С тавана от 10 000 лв. се е отчел зам.-шефът й Росен Петров. Същата сума е дала и известната атлетка Тезджан Наимова.
Единствената формация с по-голям брой парични дарения от ББЦ е претърпялата катастрофа на вота АБВ на бившия държавен глава Георги Първанов. При нея обаче сумите са значително по-скромни, като само двама души са се разделили с максималните по закон 10 бона. Пернишката кметица Росица Янакиева например се е бръкнала 1000 лв. АБВ също е ползвала безвъзмездно автомобили. В списъка с преотстъпените й возила фигурира и „Фолксваген Голф”.Както е известно, Първанов години наред декларираше пред Сметната палата като свое имущество именно емблематичната за родния му град кола.
С едва един автомобил на аванта за кампанията може да се похвали от своя страна лидерът на „Глас народен” - Скакауеца Светльо Витков, който е получил фиат. Отцепилите се от ГЕРБ представители на БАСТА пък са подпомогнати с безплатни участия
в концертите им. Те са получили, без да се изръсят нито стотинка, и сцената, и озвучителната техника за откриването на кампанията си. БАСТА е получила и правото да ползва безплатно за предизборната битка билборд в столичния жк „Овча купел 1”.
Депутатите от БСП са спазили традицията и са се отчели с финансов принос за кампанията на партията им.
По 1000 лв. са се бръкнали Георги Гьоков, Красимир Мурджев, Петър Мутафчиев, Светла Бъчварова, Пламен Славов, както и шефът на пловдивската соцструктура Георги Гергов. При червените като безвъзмездни дарения също фигурират участията в митинги и концерти.Реформаторският блок не може да се похвали с особени парични дарения. Обединението обаче е получило като помощ за кампанията „превоз на пътници”.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини