Заразено месо може да попадне на трапезата ни

Заразено месо с туберкулоза и бруцелоза може да попадне на трапезата ни. За това алармират от Българския ветеринарен съюз.

Според лекарите животните не се изследват от месеци за опасните болести. От половин година в страната не се извършва никаква имунопрофилактика и контрол на заразните заболявания, предупреждават ветеринарите, цитирани от Нова телевизия.

Последният пример за това са четирите огнища на туберкулоза по крави в Добруджанско.

По-рано дне Българският ветеринарен съюз обяви, че след 30 юни започва ефективни протести. Недоволството на ветеринарите е породено от факта, че цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014 година, са занижени 3-4 пъти, информира БНР.

Д-р Вяра Гришина - председател на пловдивския клон на организацията, заяви: "Според този проект на тарифа изглежда животът в България е поевтинял между 200 и 400 процента за една година, защото толкова са свалени цените спрямо миналогодишната тарифа".

9 млн. лева са заделени за имунопрофилактиката на животните за тази година, съобщават ветеринарите. Никой обаче не им е съобщил аргументи за драстичното намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите. При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората.

Друг много сериозен проблем, за който ветеринарите алармират, е, че държавата крие остри заразни заболявания сред животните. Едва през януари Агенцията по храните е признала огнище на туберкулоза в разградското село Лудогорци.

Имунопрофилактиката у нас е пълен провал в момента и когато хората си купуват месо от магазина, те не могат да бъдат сигурни, че месото не е заразено с туберкулоза, например. Ветеринарите твърдят още, че е провалена и системата за идентификация на животните в България. Според тях уж в системата фигурират виртуални животни, като някой има интерес от това. Според практикуващите ветеринари, 3% от животните в България не са обхванати от ветеринарно обслужване, т.е. никой не е наясно какво е здравното им състояние и по какъв начин стига месото им до магазина


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини