6 начина да спечелим околните

"В основата на човешкото поведение лежат съкровени желания. Първо трябва да разберем тези желания, а след това да накараме събеседника си страстно да пожелае нещо. Този, който успее да направи това, ще завладее света, а който не - ще си остане сам."

Думите са на Дейл Карнеги. Някой смее ли да обори прочутия гуру на междуличностните отношения, автора на "Как да печелим приятели и да влияем на другите", чиито книги препрочитат и цитират не само в родните му САЩ? Едва ли.
Съвременните психолози също са обединени в идеята, че човекът, способен да се постави на мястото на други хора и да разбере начина им на мислене, не бива да се притеснява за своето бъдеще. Как да го постигнем? Като спазваме поне шест простички правила:

Правило №1:
Искрено се интересувайте от другите
Човек, който не се интересува от хората около себе си, изпитва най-големи трудности в живота и причинява най-големи вреди на своето обкръжение. Преди да започнете да обсъждате интересуващ ви проблем, полезно би било да си поприказвате за нещо, което вълнува вашия събеседник. Така ще го предразположите и той по-скоро ще се опита да реши проблема ви, отколкото да ви откаже. Подобна идея прекрасно е формулирал още древноримският поет Публий Сир: "Ние се интересуваме от другите хора тогава, когато те се интересуват от нас."

Правило №2:
Усмихвайте се
Тази мъдрост е била привилегия и на древните китайци. Те казвали: "Човек без усмивка на лицето не бива да отваря магазин!" Американците пък твърдят, че умението да се усмихваш е тясно свързано със способността да контролираш собственото си настроение. С известно усилие на волята всеки може да управлява действията си, което пък се отразява на емоционалното му състояние. Казано с езика на експертите по човешки взаимоотношения, опитвайте се да изпитвате радост от общуването си с хората, ако искате хората да изпитват радост от общуването си с вас.

Правило №3:
Помнете имена
Според психолозите хората придават поразително голямо значение на собственото си име. Всеки човек се интересува от своето много повече, отколкото от всички имена на света, взети заедно. Ако запомните името на нов познат и непринудено го изричате в последвалия разговор, вие му правите елегантен и доста практичен комплимент. А ако го забравите, произнесете го или го изпишете грешно, със сигурност ще изпаднете в неизгодна позиция.

Да подхраните самочувствието на човека отсреща - това е правилният начин да спечелите неговото благоразположение. Един от първите уроци, които трябва да усвои всеки политически лидер в САЩ, се състои в следното: "Да си спомниш името на избирателя - това е държавническа мъдрост. Да го забравиш - означава да се обречеш на забрава." Тоест правилото е валидно и във всекидневното ни общуване, и при делови контакти.

Правило №4:
Бъдете добър слушател
Когато проявявате искрен интерес към думите и проблемите на своите събеседници, със сигурност ще спечелите техните симпатии. Подобна проява на внимание е сред най-големите комплименти за всеки човек.
Малцина биха устояли пред скритото ласкателство на проявеното внимание. Мнозина обаче не успяват да направят добро впечатление, защото не умеят да слушат внимателно. Те са толкова заети с това, което искат да кажат, че не се заслушват в нищо, което идва от отсрещната страна. Истината е, че повечето хора предпочитат добрия слушател пред добрия оратор, но умението да се слуша очевидно се среща далеч по-рядко от което и да е друго човешко качество.

Дружелюбният, съчувстващият събеседник винаги предизвиква симпатия. Психолозите са убедени, че ако човек говори само за себе си, той и мисли само за себе си. Подобен индивид не е интересен за околните.
Умението да задавате въпроси, на които на събеседника ви ще му е интересно да отговори, може да се приеме като огромно и доста практично изкуство. Поощрявайки някого да разказва за себе си и за своите успехи, можете лесно да спечелите неговото благоразположение.

Правило №5:
Говорете за това, което интересува събеседника ви
За всяка важна за вас среща - лична или делова - е добре да сте подготвени. Да помислите за общи познати, за нещата, които най-много интересуват човека, с когото ще се срещнете. Разбира се, попълнете и собствените си познания по съответните теми.
Най-верният път към нечие сърце - това е разговорът за нещата, които този човек цени най-много. Такъв подход непременно ще улесни създаването и на лични, и на приятелски, и делови контакти.

Правило №6:
Внушавайте на събеседника си усещане за значимост!
Споменатият в началото Дейл Карнеги издига това правило в статут на най-важен закон в човешкото поведение. Следвайки го, човек се предпазва от много беди, печели безброй приятели и чувство за морално удовлетворение. Наруши ли го обаче, неминуемо се сблъсква с проблеми.

Най-дълбоко заложеното човешко качество е страстният му стремеж да бъде оценен по достойнство. В Библията се казва: "И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях." Човек няма нужда от евтини, неискрени ласкателства, но страстно жадува реална оценка за своите качества. Важно е да следвате това златно правило и да давате на другите това, което бихте искали да получите от тях.

 

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини