Страната на октоподите

Групировката Пеевски-Василев е пред разпад. Коя ще е следващата?

Поредната сапунка с мократа поръчка за Делян Пеевски и тримата задържани разтресе държавата. Според изтеклата в медиите информация като заподозрян за поръчката се сочи банкерът, собственик на КТБ Цветан Василев. Съдът обаче освободи тримата задържани без дори да им определи мярка за неотклонение с мотива, че няма обосновано предположение, че те са готвели убийството на фамозния депутат от ДПС. През последните месеци това е втори отказ на магистрати да задържат заподозрян, без дори да му определят мярка за неотклонение. Това всъщност означава, че някой е бил арестуван, без да има грам доказателство или дори разумно съмнение. Първият бе зам.-шефът на свиленградската митница Георги Георгиев. Той бе задържан от ДАНС с 1.5 кг. амфетамин в служебната кола.

Още тогава дългогодишен хасковски прокурор ми каза, че това обвинение е невероятно. „По-скоро в моя дом ще намерят наркотици, отколкото в неговия”, заяви магистратът. Той се занимава точно с наркотрафика от дълги години и познава по име и лице повечето забъркани в този сектор на родната икономика.

След като гръмна новината за поръчаното убийство на Пеевски, в медиите се появиха много версии. Авторитетният „Капитал” направи цяла поредица, в която подробно изследва отношенията в групата Делян Пеевски - Цветан Василев. Според изданието фирми, свързани с депутата дължат около 700 млн. на КТБ и банката си искала парите. Дори имало съдебни дела срещу длъжниците. „Капитал” не изключва възможността наистина банкерът да е поръчал доскорошния си съдружник.

Изненадващо обаче изданието не си задава един съществен въпрос – кой банкер би бил толкова луд, че да поръча убийството на длъжника си? Нали заедно с жертвата в небитието отлитат и борчовете? Напротив, банката би трябвало да пази най-големите си длъжници като писани яйца. Така постъпват в целия свят.

Напротив, целият случай по-скоро изглежда като публичен отстрел на банкера, поръчан от депутата. Разривът в групировката е безспорен и видим с просто око. Изненадващото изявление на ДПС за предсрочни избори бе точно генералното сражение във войната между двамата. ДПС не пуска властта току така. Те стискаха кокала дори когато парламентът бе блокиран цели месеци, а депутатите обстрелвани с камъни. Тогава пуснаха мантрата „София не е България” и за доказателство докараха с автобуси десетки хиляди на Орлов мост. Сега, след евроизборите можеха да повтарят до припадък „Европейските избори не са национални” и да продължат да стискат кокала. Но не, те се подчиниха на Пеевски, (ако трябва да задълбаем по-надолу, ще стигнем до Доган) и прецакаха партньора си БСП.

Напрежението между бизнес партньори ескалира в два случая – когато няма пари или когато има прекалено много пари. Вторият сценарий бе налице с „Южен поток”. 3.5 милиарда. Безспорен повод за война. И тя избухна. А войната Пеевски-Василев клати основите на държавата. Явен признак на тази заплаха е ролята на ДАНС. Очевидно е, че въпреки масовите протести срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, той все пак е безспорният шеф на Агенцията. Последната сапунка с ареста на тримата за подготвяно негово убийство е очевидно под негова диктовка и изцяло в него интерес. Пеевски просто е превърнал ДАНС в организирана престъпна група, която разчиства сметките между босовете на мафията. Агенцията, която би трябвало да пази националната сигурност, а вече става дума дори за националното съществуване, се използва като обикновен „чистач”. По-надолу от това едва ли има накъде. Вместо агентите да се внедрят в мафията и да прекършат крилете й, се случва обратното – мафията се внедри в ДАНС и обърна държавата в бащиния. Правоохранителните органи до такава степен са ангажирани с битките за надмощие между клановете на българската мафия, че са занемарили напълно основните си задължения. „МВР нищо не работи. Не ни изпращат преписки, по които да работим“, призна наскоро в неофициален разговор друг хасковски прокурор. Посъветвах го да се запишат на курс по шеф и кройка, за да имат все пак някакво занимание.

Задаващите се предсрочни избори са добра новина само за наивници. Задължителното гласуване също.

Изборът между добро и зло е лесен. Но изборът измежду няколко злини? Кого да изберем – ДПС, БСП и патерицата ББЦ, или ГЕРБ и реформаторите?

Нека си спомним първите години от управлението на ГЕРБ, когато рейтингът на Цветан Цветанов стигна непостижими висоти и дори задмина одобрението за лидера Бойко Борисов. Но още на втората година се породиха съмнения, че акциите срещу групировките приличат по-скоро на разчистване на сметки между отделни кланове.

Още в първата година от управлението на ГЕРБ немският разследващ журналист Юрген Рот изпрати отворено писмо до Бойко Борисов. В него припомняше разговор между двамата от времето, когато Борисов е бил още кмет на София. Темата на разговора е групировката ТИМ и Рот предава думите на тогавашния кмет, че тя олицетворява организираната престъпност в България. „Ще ударите ли наистина гръбнака на мафията, г-н Борисов?”, питаше Рот (цитатът е по памет). Отговор не последва. Но Борисов със сигурност го е прочел.

В интерес на истината, през тези години ТИМ сякаш мина в трета глуха. Но пък тайно и полека наедря и изпълзя нов гигантски октопод – КТБ и групировката Цветан Василев – Делян Пеевски. Схемата е проста – с държавните пари, депозирани в банката, се изкупуваха медии, предприятия, пазаруваха се политици и цели партии. Създадоха и нови, пример – Бареков. (Той дори не е продукт на политическо инженерство, а на обикновено, недодялано политическо дърводелство. Но при народ, доведен до просешка тояга и оскотял съвсем, няма нужда да се напъваш толкова.) Според „Капитал” през последните години КТБ е акумулирала над 10 млрд. лв.

При очертаващата се победа на ГЕРБ на предсрочните избори може да се очаква следващото правителство, доминирано от тях, да удари приоритетно групировката Пеевски-Василев. Зрелища за тълпата. Но нейде там, в политическия полумрак, ще наедрява и набира сили следващият октопод.

Какво да се прави, страна на октоподите.

„Отвън страната изглежда отвратително“, заяви Бойко Борисов при връщането си от САЩ.

Г-н Борисов, отвътре тя изглежда още по-отвратително.

През годините имахме така наречените кръгове „Орион“, „Ментерей“, после бяха обръчите, сега пък октоподите, но всъщност става дума за едно и също. И докато публиката се забавлява да гледа как фамозните мрачни фигури са се хванали за гушите, забравя, че самата тя е стисната отдавна за гушата и вече едва диша. От кръгове, обръчи, октоподи и обикновени кръвожадни акули. И наистина изглежда, че полезен ход няма.

Има. И всички знаят какво трябва да се направи. Но не знаят дали ще оцелеят в битката. Макар залогът да е ясен. България.

Тодор Кръшков   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини