Какво да правим при опасност от бедствие

Очакват се още проливни валежи днес и в близките дни в цялата страна, предупреждават метеоролозите. За да се ограничат пострадалите и щетите при наводнение, е добре да бъдем подготвени за бедствието.

Припомняме основните правила за подготовка на живеещите в застрашените от бедствие райони:

1. Разчистете пътя навън - разчистете пътя към входната врата на жилището и премахнете всякакви предмети, които биха затруднили евакуацията. Ако съседите държат мебели или други неща в общите части, помолете ги да ги махнат.

2. Бъдете готови с вещи от първа необходимост - пригответе удобна пътна чанта с бутилки вода, пакетирана храна, фенерчета, батерии, кибрит/запалка, комплект за първа помощ и лекарства, кърпички, резервни дрехи (или поне бельо) за всички членове на семейството, одеяло, лични документи, материали за писане. Дръжте чантите на удобно място, за да можете да ги вземете бързо. Добре е да се снабдите с гумени ботуши и подходящи дрехи, които да облечете.

3. Уговорете място за среща с близките - възможно е комуникациите да бъдат прекъснати, а бедствието да ви свари разделени от близките ви. Разберете се с членовете на семейството за едно място, на което да се съберете. Можете да уговорите и резервни места, ако първоначално избраното не се окаже безопасно или достъпно.

4. Обезопасете жилището - предварително проучете как безопасно да изключите тока, газоподаването и водата в жилището, покажете и на другите у дома. При възникване на аварийна ситуация, изключете подаването. Погрижете се да няма опасност от падащи тежки или чупливи предмети в стаите.

5. Подгответе децата - научете децата на аварийния номер 112 и в какви случаи трябва да го набират; запознайте ги с плана за действие при бедствия, уговореното място за среща, изходите и редовно проверявайте дали помнят инструкциите.

6. Бъдете информирани - потърсете информация за най-близките пунктове на "Гражданска защита" и организации като Българския червен кръст. Следете съобщенията по аварийната система и по медиите. Обръщайте се за информация и съдействие към органите на реда и местните власти. Говорете предварително със съседите си и споделете варианти за справяне при кризисна ситуация. Наложително е да се знае от кои реки, язовири и други водоеми може да се очаква наводнението. Трябва да имате предварителна яснота за зоните, които е възможно да бъдат залети, за най-късите и безопасни маршрути, по които трябва да стане изнасянето при опасност от наводнение.

Когато бедствието се случи:

1. Запазете спокойствие - по време на бедствието опитайте да запазите спокойствие, а ако не можете, следвайте действията на този, който е най-хладнокръвен. Паниката не помага с нищо, а само може да влоши нещата.

2. Погрижете се за безпомощните - ако имате съседи и роднини със затруднено движение или в напреднала възраст, уверете се, че са на сигурно място и за тях се полагат грижи, а ако трябва, помогнете им да излязат или повикайте спасители, които да ги изведат. Погрижете се за домашните любимци - потърсете информация как се действа в случаите на конкретното бедствие, от което сте застрашени.

3. Следвайте подготвения си план за действие - вземете всичко необходимо възможно най-бързо. Спрете тока, газта и водата. Напуснете жилището спокойно, без да бързате по стълбите. Ако хората са в паника и тичат надолу, кажете им, че това е опасно и ако не ви послушат, изчакайте ги да слязат.

4. Отдалечете се на безопасно място - следвайте инструкциите на спасителите, а ако те още не са пристигнали, разчитайте на познанията си. Отидете на предварително уговореното място за среща с близките си, ако бедствието ви е сварило разделени. При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска Защита за местонахождението си. Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

5. Свържете се с близките - свържете се възможно най-скоро с всички роднини и приятели, за които се притеснявате.

6. Бъдете информирани - следете медиите и официалните източници за информация и инструкции за действие.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини