Момчилград и Кирково скочиха срещу газопровода Гърция - България

Общинските съветници в Момчилград и Кирково не подкрепиха разрешение за изграждането на участъците от междусистемната газова връзка Гърция – България заради недоволствата на земеделски стопани и строители, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийска област. Двете родопски общини са отхвърлили предложенията за разрешаване на съгласуването на ПУП и парцеларните планове за линейни обекти на техническата инфраструктура извън населените места. На извънредна сесия по тази единствена точка вчера съветниците в Момчилград отказаха да дадат това разрешение, изтъкнаха аргументи в защита на земеделските площи и настояха за нов вариант на маршрута на газовото трасе, заяви пред БГНЕС говорителят на общината Мехмед Мехмед. Присъствали са и кметовете на 6-те села, през землищата на които е планирано да преминават 12 километра от тръбата. Те са изразили опасенията на местното население, че проектът ще отнеме и повреди нивите, ливадите и пасищата, които са маломерни заради спецификата на планинския район. Газопроводът, който трябва да свърже Гърция през Кърджали с Димитровград, по проект трябва да минава през землищата на селата Балабаново, Седлари, Върхари, Садовица, Загорско и Птичар.

През територията на община Кирково участъкът от интерконекторната връзка е с дължина над 17 километра и ще засегне имотите на хората от селата Лозенградци, Априлци, Кирково, Домище, Първица, Островец, Върбен, Брегово и др., посочи общинският кмет на Кирково Сали Рамадан. Според него сервитутните зони от двете страни на тръбата са основната причина за тревогите на хората, тъй като там ще бъде забранено засаждането на селскостопански култури. Над 110 наследници и собственици на имоти в засегнатите от проекта зони са изпратили възражения до регионалното министерство и ако се получат отговори със смислени аргументи, мисля, че ще успеем да ги убедим в ползата от газовата връзка, коментира кметът. Той уточни, че правителството е предвидило достатъчни обезщетения за стопаните, през чиито земи трябва да преминава тръбата.

Въпросът с трасето на газопровода предстои да бъде обсъден и на предстоящото заседание на общинските съветници в Кърджали. Газова връзка през границата с Гърция при прохода Маказа ще осигури за България доставки от находището Шах Дениз в Азербайджан, а така страната ни ще намали зависимостта си от Русия. Такъв беше точно преди една година коментарът на вече покойния депутат от левицата Димчо Михалевски, който определяше проекта като стратегически. Също през 2013 г. управителят на гръцкия регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис заяви, че докладът за ОВОС на проекта вече е готов и е създаден българо-гръцки консорциум „Интерконектор”. България е представена в него с БЕХ, а Гърция – с държавната компания за пренос на природен газ ДЕПА в консорциум с италианската „Едисон”. За изграждането на 180-километровия газопровод ЕС осигури съфинансиране от 45 млн.евро.

Това стана възможно, след като азербайджанският газов консорциум Шах Дениз ІІ избра проекта за Трансадриатическия газопровод /ТАП/ за доставки към Европа, заобикалящи Русия и след като отпадна проектът за Набуко-Запад. ТАП трябва да пренася газ от гръцко-турската граница към Италия, но минава през Гърция близко до границата ни и през Албания, а после и под Адриатическо море.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини