Никарагуа започва строежа на най-дългия транспортен канал в света

Даниел Ортега и Уан Чун при подписването на концесията за изграждането на канала преди година

Никарагуа одобри окончателния маршрут на канала между Карибско море и Тихия океан, който ще бъде пряк конкурент на Панамския канал, съобщава „Ройтрес”.

С последните корекции маршрутът ще бъде 278 км и ще започне от устието на река Брито на Запад до река Пунто Горда на запад. Строител на проекта за 40 млрд. долара, ще бъде „Ейч Кей Никарагуа Ченъл Дивелъпмънт Инвестмнът Къмпани” (HKND Group), базирана в Хонконг и оглавявана от китайския адвокат Уан Чун.

Концесията за изграждането на канала бе дадена през миналата година, като тя ще бъде за 50 плюс още 50 години експлоатация, т.е. за век от построяването му - с търговския риск и за сметка на хонконгската компания. След това мегасъоръжението, което ще бъде с над 100 км по-дълго от Суецкия канал, ще премине в ръцете на никарагуанското правителство.

Предвиденото време за прокопаването на канала и пускането му в действие е малко повече от 11 години, през което време в Никарагуа ще се създадат поне 40 хиляди работни места.

Бяха обмисляни 3 варианта за трасето на мегасъоръжението. След корекциите маршрутът ще бъде 278 км и ще започне от устието на река Брито на Запад до река Пунто Горда на запад.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини