Гърците пред "данъчен ураган"

"Данъчен ураган" се задава за гърците, тъй като остава по-малко от седмица за подаване на данъчни декларации, а плащането на налозите започва от края на този месец. До края на годината гражданите трябва да погасят всички свои задължения към държавата, като правителството се надява да събере 11 млрд. евро, пишат вестниците.

В. "Имерисия" уточнява, че властите започват да събират данъци върху доходите, въведения нов единен данък за имотите, специалния данък "солидарност", данък лукс, а също данъците и таксите за автомобилите.

Изданията алармират за регистрирани от финансовите власти случаи на измами на търговци, предлагащи по курортите различни стоки на спекулативни цени.

В. "Етнос" отбелязва, че след случая с будкаджия на Акропола, който продавал минерална вода за три евро и бе санкциониран с глоба от 2000 евро, инспектори са се натъкнали и на други шокиращи случаи.

Местната телевизия Алфа излъчи репортаж от туристически места в близост до археологически комплекси, в който показа главозамайващи, нереални цени, а в повечето случаи търговците даже не издавали изискваните от властите касови бележки.

Така например според медията фрапето със сладолед било предлагано за 8,50 евро, айриш кафето - за 9 евро, гръцката салата - за 8 евро, телешко с картофи - за 19 евро, а парче баница със сирене - за 6 евро. Отбелязва се, че всички тези цени са били с 13 процента ДДС.

Туристи и почиващи в Гърция се оплакват, че в повечето случаи продължава да не се издава касова бележка, и казват, че не могат да си обяснят този феномен, при положение че има санкции за това.

Необяснимо високи били също цените по курортите на островите. Вестници твърдят, че да се намери стая по островите под 90 евро за август направо било чудо. Малко по-добро било положението в континенталната част на южната съседка и по-специално в районите, загубили голяма част от руските туристи, като например Халкидики.



Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини