Откриха находище на диаманти в Родопите

Откриха диаманти у нас. Скъпоценните камъни са намерени в скалите край родопското село Светулка. Учени от Нов български университет не изключват у нас да бъде открита голяма диамантена жила.
Двата диаманта от село Светулка са мънички, но пречупват светлината и блестят. По-големият е колкото зрънце от леща и е в тъмна графитена риза. Малкият свети силно, защото е шлифован от бижутер в диамантената столица на света – Антверпен, съобщава bTV.

Първите диамантени прашинки са открити от професор Рангел Гюров в скалите, наречени еклогити. За първи път обаче ученият е извадил и брилянти. „Може да се случи и в сто килограма да намерим, а може да се случи и в два тона нищо да не намерим. Този въпрос при проучването ще бъде изяснен, тъй като ще се търси място, където концентрацията на диаманти е повече”, обясни Гюров.

Хората в село Светулка приемат с изумление новината за диамантите. За тях скъпоценните камъни са надежда, но не за богатство, а за нов живот. За да стане ясно колко са диамантите край село Светулка, е нужно сериозно проучване, твърди професор Гюров. Той предполага, че от блестящите камъни може да има и в скалите еклогити край Враца.


Източник: УтроРусе

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини