Излекуван от рак асеновградчанин съди държавата

Ники в испанската клиника.
 
 

28-годишният Николай Иванов от Горни Воден ще съди държавата, заради отказа й да му поеме лечението му в чужбина.

Драмата в живота на младия мъж започва през 2011 г., когато разбира, че има рак на дебелото черво. След няколко химиотерапии и две операции у нас, българските лекари го отписали. "Даваха ми 2 месеца живот и дори казаха на майка ми да не си хаби парите", разказва той. Въпреки това не губи надежда и търси лечение зад граница. От септември 2012 г. се лекува в Клиника на Университет Навара, Памплона, Испания. Междувременно подава документи до Здравното министерство да бъде одобрен за финансиране на лечението в чужбина. Получава отказ.

В Испания претърпява 4 операции и 18 курса химиотерапия. Лекарите там му казват, че в България въобще не е бил лекуван. Николай е излекуван, но дължи 50 000 евро. Само ваксината струва 25 000 евро, а цялото му лечение - над 150 000 евро, и това при положение, че испанците му правят 25% отстъпка за всяка процедура. Междувременно в Асеновград и други градове в страната вървят различни инициативи, с които се събират средства за лечението му. Пуснат е и DMS номер, но парите не са достатъчно.
Николай прави нов опит държавата да плати за лечението му, но получава повторно отказ. Мотивът е, че методът, по който е излекуван, бил експериментален.
"Пълни глупости. Приложихме документи от испанската болница, че методът е утвърден и отдавна се прилага в западни клиники", обяснява Николай.
Делото срещу отказа да бъде финансирано лечението му е заведено в Софийския административен съд. На този етап то е само за финансирането на ваксината, но ще има дело и за останалите пари.
"Спечеля ли делата, след като изплатя ваксината, ще даря част от парите на други нуждаещи се", категоричен е асеновградчанинът.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини