Лекари към майка на онкоболен: Не си давай парите, нали имаш и друго дете

Онкоболен асеновградчанин подаде жалба в Административния съд в София срещу отказ на Министерството на здравеопазването да финансира с 25 000 евро лечението му, съобщава „Монитор”.
Средствата са необходими на Николай Иванов за поставена му ваксина в университетската клиника в испанския град Навара. Общо лечението му в чужбина с направените отстъпки от клиниката му е струвало към 150 000 евро. От тях на Николай му остават да изплати още 50 000 евро на равни месечни вноски. След лечението в Испания Николай вече е здрав, въпреки че още преди 3 години родните медици са го отписали. Това съобщиха самият Николай и адвокатът му Стоян Донков.

27-годишният бивш фитнес инструктор се разболял през ноември 2011 г. В болницата в Асеновград му поставили тежката диагноза рак на дебелото черво. През декември с.г. е първата му операция в София, последвана от шест курса химиотерапии. През август 2012 г. на скенер било установено, че болестта продължава да разяжда тялото му. Последвала втора операция в София, при която лекарите само го отворили и затворили, разказва Николай Иванов.

„Само ме отвориха и затвориха, след което ми казаха, че ми остават месец-два живот. Дори казаха на майка ми: „Няма смисъл да си даваш парите, нали имаш и друго дете”, обясни младият мъж.

Получили съвет да потърсят клиниката в Навара, Испания. Николай имал късмет, че в тази страна живеела леля му и контактът с чуждата болница станал сравнително бързо. Той имал едва 20 дни след мрачната прогноза да се подложи на лечение в чужбина.

„Когато в Испания ме изследваха, ми казаха, че в България изобщо не са ме лекували. Че нямало химиотерапии, а само ми слагали добавки”, казва Николай. Тогава подал документи в МЗ за финансиране на лечението му в чужбина. Последвал първият отказ през 2013 г., а междувременно майката на Николай продала всичките си имоти, за да осигури пари за лечението на сина си. Стартирали поредица благотворителни кампании, концерти, набиране на средства с DMS номер.

През миналия юни болестта отново се активизирала и испанските лекари първо оперирали Николай, а след това изработили специална за него индивидуална антиракова ваксина. Общо младежът е изтърпял 4 операции у нас и в Испания, както и 24 курса на химиотерапии. Благодарение на изработената от испанците ваксина той казва, че вече е здрав.

„Никой не дава 100%, но съм здрав. А ми предричаха само два месеца живот. Вторият отказ за финансиране от МЗ е за ваксината, защото според ръководството на министерството това лечение е експериментално. Това не е вярно и смятаме, че ще бъде установено с поисканата от нас съдебномедицинска експертиза”, уточни адвокатът на Николай Стоян Донков.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини