Жълт код за цялата страна, възможни са повишения на речните нива

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология днес в Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. В следобедните часове се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони - градушки. Средните количества ще са между 15 и 30 л/кв.м, а на места ще достигнат и до 70-80 л/кв.м.

В резултат на по-интензивни превалявания и/или действията на нарушители на речния отток, по-сериозни повишения са възможни в реките западно от Искър, поречията Огоста, Искър, Осъм, Янтра (по-значително по река Росица), горното течение на Тунджа, горното и средно течение на Марица, Струма (по-значително по река Джерман) и Места.

Утре валежи ще има в цялата страната. Очакваните количества са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места ще има и по-големи количества.

Всички области в страната са с жълт код за гръмотевици и дъжд. Синоптиците предупреждават, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни, съветват те. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Оперативното звено в МОСВ продължава да е в повишено внимание.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини