Имотният регистър става публичен, справките - и по собственик

Кабинетът прие днес промени в Правилника за вписванията, които целят да спрат имотните измами и да улеснят гражданите.

Имотният регистър става публичен и ще може да се прави справка не само по адрес на имота, а по име на собственика, като паралелно и на хартиен носител се водят всички данни за имота и за собствениците и постепенно се преминава към електронен регистър, обясни зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева след заседанието.

Според промените във всяка служба по вписванията в страната ще можем да подаваме заявления за удостоверения за собствеността върху недвижими имоти и за извършени вписвания по партидите им. В момента граждани могат да получават удостоверения за извършени сделки с имоти, вписани ипотеки, възбрани, договори за наем, аренда и др. само в службата по вписванията, в чийто район се намира недвижимият имот.

За първи път в проекта е дадена възможност заявлението за издаване на удостоверение да бъде подадено в една служба по вписванията и да бъде получено като заверен препис от заявителя в друга, посочена от него служба по вписванията. По отношение на това предложение е предвидено отлагателно действие - от 15 юни 2015 г., а причината е необходимостта от организационното осигуряване на процеса по предоставяне на новата услуга.

Сапунджиева обясни, че се поставя началото на изграждането на имотен регистър, не като еднократен акт, а като процес.

В страната се водят имотни партиди на електронен носител от 1997г., като през различните периоди са били създадени три програмни продукта. Предложеният проект за първи път структурира имотната партида нормативно, създава единно досие на имота с всички промени на собствеността, промени на характеристиките на недвижимата вещ, отразяване споровете, тежестите върху имота и т.н.

Проекторазпоредбите дават възможност, подобно на договорите за продажба на наследство, да се оповестяват актове, с които се удостоверява наследствено правоприемство. Това ще отстрани недостатъците от скритото преминаване на собственост, смятат управляващите.

Предложеният проект изрично възпрепятства възможността службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове. Документите, които трябва да получават гражданите, са оригинали и заверени преписи, отразени в съответния регистър за преписите. Изричната забрана за предоставянето на незаверени копия възпрепятства възможността за имотни измами.

Кабинетът прие днес и допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. Предвижда се, че върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение, пропорционална такса не се събира.

Сапунджиева заяви, че очаква подкрепа от Камарата на частните съдебни изпълнители, които да бъдат сериозен партньор на държавата.

От Камарата впоследствие разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че правителството е приело промени в защита на монополни и корпоративни интереси.

Според тях гласуваните изменения в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, с които отпада пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът погаси в 14-дневен срок, е удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес.

Стимулират се некоректните длъжници, нарушават се правата на кредиторите, но с нищо не се облекчава обикновения длъжник, пише още в съобщението.

От началото на кризата физическите лица, които плащат задълженията си в т.нар. срок за доброволно изпълнeние, са приблизително 0,1 процента. От поправката спечелиха не затруднените финансово лица, а онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, докато не бъдат осъдени", е коментирала председателят на КЧСИ Валентина Иванова.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини