САЩ след нови снимки: Русия снабдява с оръжия сепаратистите

Съединените щати представиха сателитни снимки, които според Вашингтон са нови доказателства, че Русия снабдява с оръжия сепаратистите в Украйна.

Изображенията, заснети със сателитни камери, показват, че Русия е стреляла с артилерия по украински военни единици от своята страна на границата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Снимките, направени между сряда и събота, показват следи от взрив, където ракетите са били изстрелвани и кратери, където са се падали, отбеляза Асошиейтед прес.

Москва отхвърля твърденията за руска намеса в Източна Украйна. Руското външно министерство обвини през уикенда САЩ, че водят непрестанна кампания по злословене срещу Русия.

Москва също така обвинява САЩ, че подкрепят Киев и "споделят отговорността за пролятата кръв" в източната част на Украйна, където се водят боеве между сепаратисти и правителствени сили, посочи АФП.

Малко след като снимките бяха показани, Държавният департамент съобщи, че държавният секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са говорили по телефона.

Кери призова руския си колега да спре притока на тежки оръжия и да спре ракетния и артилерийски огън от Русия към Украйна. Той не прие уверенията на Лавров, че тежки оръжия от Русия не са замесени в конфликта, посочи Държавният департамент.

На свой ред Лвров е призовал Джон Кери "да нареди на подчинените си да не възпрепятстват повече Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да върши работата си" в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на руското външно министерство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини