ООН: Катастрофата в Украйна може да е военно престъпление

Катастрофата на малайзийския самолет в контролираната от проруските сепаратисти зона в Източна Украйна може да бъде оприличена на „военно престъпление”.
Това заяви комисарят на ООН за правата на човека Нави Пилай, цитиран от АФП, предаде "Фокус".

„Предвид обстоятелствата това нарушение на международните закони може да се окаже равностойно на военно престъпление”, заяви Пилай, като подчерта, че ще бъде направено всичко, за да може отговорните за трагедията да бъдат предадени на правосъдието.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров призова разследването на катастрофата с малайзийския боинг да протича под егидата на ООН.

Той изрази тревога, че "някои партньори" на федерацията се опитват да договорят практически въпроси, свързани с тази дейност, чрез "сепаративни двустранни преговори с украинските власти".

"Параметрите на мисията, която ще разследва случая, трябва да бъдат ясно съгласувани в Съвета за сигурност на ООН, да се опират на авторитета му и да имат гаранции за сигурност", добави Лавров.

По думите му уреждането на ситуацията в Украйна "трябва да бъде единствено политическо, дипломатическо и мирно", заяви на пресконференция, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Москва очаква на КПП "Гуково" и "Донецк" на руско-украинската граница в близките дни да започне работа наблюдателна мисия на ОССЕ. Това според него ще разсее подозренията, че тези пунктове се използват за масирано прехвърляне на оръжия от Русия. Той увери, че Русия ще осигури на наблюдателите от ОССЕ "всички необходими условия за работа".

Екип, съставен от австралийски и холандски невъоръжени полицаи, ще се опита отново днес да стигне до мястото, на което се разби малайзийският самолет МН17 в Източна Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Вчера полицаите от Холандия, и Австралия - двете страни загубили най-много свои граждани в катастрофата - се отказаха да стигнат до мястото, на което се разби машината, заради ожесточените сражения, които се водят там между проруските сепаратисти, контролиращи района, и силите на Киев.

Андрю Колвин, представител на австралийската полиция, каза, че днес полицаите, придружавани от наблюдатели на ОССЕ, ще подновят опита си да стигнат до обекта.
Колвин поясни, че австралийските полицаи няма да бъдат въоръжени и тяхната мисия е само да обследват детайлно мястото на падането на самолета.

Десет дни след драмата със самолета фрагменти от тела и останки от машината са разпръснати в зоната под сепаратистки контрол, където инспектори на ОССЕ получиха само ограничен достъп.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини