НСОРБ със специален манифест към 43-тото Народно събрание

Децентрализацията и овластяването на гражданите да стане част от националните приоритети, по които да работи реално всяко следващо управление, независимо от неговия цвят. За това настоява Националното сдружение на общините в РБългария в послание до 43-тото Народно събрание. В него се подчертава, че обръщението към депутатите е "с надежда и предупреждение".

Позицията на общинските кметове е изпратена на всички основни политически формации и публикувана на страниците на всички 264 общини. Манифестът е качен и на сайта на Ообщина Асеновград.

По думите на кмета на Пазарджик Тодор Попов, председател на НСОРБ, посланието е различно от всички останали досега и се отличава с категоричността си. Според кметовете децентрализацията е процес, който трябва да продължи, но настояват това да се случва реално. "Не желаем да ни вменяват отговорности, които не са обезпечени финансово. Сега общините предоставят 80 % от публичните услуги на гражданите, а получават едва 15 % ресурс. Изключително важно е оттук нататък държавата да бъде коректен партньор и в усвояването на средства от Европейските фондове от българските общини. Крайно време е централната власт да разбере, че ние сме двете страни на една и съща монета", заяви Попов.

По повод влизането в сила на новия Закон за данък смет от НСОРБ настояват това да стане от 2016 г. "Все още няма разработена методика за определяне на таксата, а общините трябва да направят разчетите си за следващата година в края на 2014", обясни Попов.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини