Тайният план на Меркел и Путин: Крим за Русия и газ за Украйна

Германия и Русия работят по таен план за мирно решение на украинската криза, пише британският вестник "Индипендънт". Според изданието планът, по който работят Ангела Меркел и Владимир Путин, има две основни цели – стабилизиране на границите на Украйна и стимулиране на икономиката най-вече чрез ново енергийно споразумение, което да гарантира сигурността на газовите доставки.

Противоречивата част в плана предвижда, че за да бъде споразумението приемливо за Русия, международната общност ще трябва да признае независимостта на Крим от Украйна и анексирането му от Русия.

Източници на "Индипендънт", близки до тайните преговори, твърдят, че първата част от плана за стабилизиране изисква Русия да оттегли финансовата и военната си помощ за сепаратистите в Източна Украйна. Освен това регионът ще получи известни правомощия.

Същевременно президентът Петро Порошенко ще трябва да се съгласи Украйна да не кандидатства за членство в НАТО. В замяна Путин няма да опитва да блокира новите търговски отношения между Киев и Брюксел, договорени в споразумението за асоцииране.

Втората част от плана предвижда Украйна да сключи дългосрочно споразумение с "Газпром" за доставките и цените на газа. В момента такава сделка няма, припомня "Индипендънт" и допълва, че газовите доставки за Украйна намаляват и може да свършат преди зимата. В замяна Русия ще компенсира Украйна с милиарди долари заради наема, който Москва плащаше за разполагането на Черноморския флот на Крим преди референдума за независимост на полуострова.

Все пак опитите на Меркел да играе ролята на посредник между Путин и Порошенко бяха компрометирани след падането на малайзийския самолет в Източна Украйна. Според източниците на "Индипендънт" обаче планът е все още на масата. Преговорите са спрели, но се очаква да продължат, след като се проведе разследване на катастрофата. "Сделката е в интерес на всички", допълва източникът на британския вестник.

Една от най-големите амбиции на Порошенко за Украйна беше по-тесни търговски връзки с ЕС, отбелязва изданието.

Говорител на британското външно министерство е заявил, че не знае за провеждането на такива преговори. Въпреки това той отбеляза, че е изключително малко вероятно САЩ или Великобритания да се съгласят да признаят анексирането на Крим. Германското посолство в Лондон не е коментирало твърденията.

Постигане на споразумение по настоящата криза е важно за Германия, тъй като Русия е най-големият им търговски партньор, припомня "Индипендънт" и допълва, че по време на управлението на Меркел руско-германските отношения бяха подсилени. Допреди самолетната катастрофа в Източна Украйна Берлин беше против строги наказателни мерки както от търговски, така и от дипломатически съображения.

"Това е сделката не Меркел. По този случай тя работи директно с президента Путин. Тя трябва да разреши този дебат, защото не е в ничий интерес да има напрежение в Украйна или Русия да бъде изолирана. Никой не иска втора студена война", казва източник, близък до преговорите.

Ключов за каквато и да е енергийна сделка между Киев и Москва се смята един от най-богатите бизнесмени в Украйна, олигархът Дмитрий Фирташ. Той участваше в преговорите за първото голямо газово споразумение между Русия и Украйна през годините 2006 – 2009. Днес той живее във Виена и се бори с искането на САЩ да бъде екстрадиран. Фирташ има близки отношения както с руските, така и с украинските лидери (подкрепи Порошенко) и се смята, че играе ключова роля при задкулисните преговори на високо равнище.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини