Хиляди руски туристи блокирани по острови в Гърция

Над 15 хиляди руски туристи са блокирани в Гърция. Те са клиенти на фалиралата руска туроператорска компания "Лабиринт". От тях има и почиващи в България.

Правителството в Атина е в преговори с руските власти за намиране на изход от създалата се ситуация, съобщи БНР. Министерството по туризма гарантира на хотелиерите в Гърция, че разходите за руските туристи ще бъдат покрити, вероятно с няколко месеца закъснение.

България и Гърция
 са две от страните, които са влезли в положението на изпадналите в беда клиенти на туроператора "Лабиринт" в своите страни и смятат да изпълнят задълженията си към тях, като не прекратят почивките им въпреки задълженията на туроператора.

Асоциацията на руските туроператори (АТОР) възнамерява да публикува списък на хотелите, които искат повторно плащане от клиентите на фалиралата руска туроператорска компания "Лабиринт", предаде БТА. Списъкът ще бъде изпратен на "заинтересованите органи на властта", се казва в съобщение на сайта на асоциацията.

Най-агресивно спрямо руските туристи - клиенти на "Лабиринт", като ги шантажират и искат доплащане или ги гонят, се държат хотели в Кипър, Турция и Испания, съобщи прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Именно оттам постъпват най-много жалби от потърпевши туристи.

В момента извън Русия се намират 25 000 клиенти на "Лабиринт". Не се знае обаче колко души са си купили почивки, но така и не са могли да излетят заради фалита на туроператора. 

Най-много клиенти на фалиралата фирма има на островите Родос, Корфу и Крит. Тази нощ стотици руски туристи на остров Родос, които не са знаели до последния момент дали ще излетят за родината си, са били превозени с друга авиокомпания. 

"Не е ясно какво ще се случи днес", коментират през гръцките медии руснаците, които останаха "заложници" на фалиралата руска кампания. Хотелиерите, които имат резервации за август и септември от същата туристическа агенция, не знаят как ще приключи сезонът за тях. Вероятно ще са принудени да пуснат на занижени цени оферти в последния момент.

От Министерството по туризма в Атина изразиха загриженост, че финансовите проблеми на руските туроператори ще се отразят негативно върху потока на туристи от Русия. 

Тази година руснаците, които са резервирали почивка в Гърция, са двойно повече от миналата година. До този момент над 2 милиона руснаци са почивали в Гърция, още толкова се очакват през следващите два месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини