Мъж със симптоми на ебола в Гърция

Мъж със симптоми на ебола е бил приет вчера в болница в Атина, съобщи гръцкото министерство на здравеопазването. Той е архитект, който наскоро се върнал от Нигерия. В момента му правят тестове, за да установят дали наистина е носител на смъртоносния вирус. По-рано бе съобщено, че пациентът е нигериец. Проверен е бил и друг подозрителен случай на завърнал се от Нигерия, но той се оказал заразен с малария.

Световната здравна организация обяви, че избухването на еболата в Западна Африка създава извънредна ситуация, която представлява глобална заплаха, предадоха световните агенции. Според организацията възможните последици от международно разпространение са особено сериозни, като се имат предвид устойчивостта на вируса, начините на предаването му и слабата система на здравеопазване в засегнатите страни. СЗО препоръча да бъдат взети екстрени мерки, като всички страни с регистрирани случаи трябва да обявят извънредно положение. Напускащите тези държави трябва да минават през обстойни прегледи. А съседните страни са съветвани да засилят граничния контрол. Вчера за първи случай на ебола обяви и Бенин.

След лечението на двамата американци, които се заразиха в Африка, с експерименталния препарат Zmapp, в САЩ са започнали експерименти върху хора и на медикамента “Ти Ка Ем ебола” на канадска фармацевтична компания. Досега той е бил тестван върху маймуни и е дал обещаващи резултати

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини