Гърция е намерила алтернативи на руския пазар, пренасочва износа

Гърция е намерила алтернатива за излизане от безизходицата, в която се оказа след наложеното от Москва ембарго върху вноса на гръцки плодове и зеленчуци в Русия, като страната е подписала два договора на стойност 3,9 млн. евро за експорт на пресни плодове /праскови и портокали/ за други пазари, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

Първият договор е за експорт на пресни плодове в Швеция, Финландия, Дания и Унгария на стойност 2,2 млн. евро, а вторият се отнася до износа на зехтин, маслини, кисело мляко, кашкавал и сирене фета за Германия, Белгия и за местния гръцки пазар. Договорът е на стойност 1,7 млн. евро.

Предвижда се доставките да бъдат съфинансирани с 50 на сто от ЕС, 20 на сто от гръцкото министерство на аграрното развитие и 30 на сто от организации, които са страни по договорите.

Брюксел е подготвил план и възнамерява да отговори с извънредни мерки на руското ембарго, като окаже помощ на европейските производители на праскови, а гръцкото правителство се стреми да създаде общ фронт със страните от европейския Юг, за да бъде намерено общо решение на проблема, щетите от руското ембарго да бъдат покрити, а фермерите - обезщетени, посочва вестникът.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини