Търсят спин край басейни, 4 нови случая в Хасковско

19-годишният Тунджай Мустафа бе един от младежите, които се изследваха профилактично

Здравни инспектори от Хасково започнаха издирване на хивпозитивни край басейни. Днес мобилният кабинет за анонимно и безплатно изследване за спин бе разположен край басейна на комплекс „Фантазия“. Само за около час бяха минали десетима души, главно младежи. Всеки от тях получава секретен код и 15 минути след вземане на кръв може да си получи резултата. Изследванията са надеждни на 99,9%, гарантират здравните инспектори. При установяване на положителен резултат се правят още няколко засечки и пробата се изпраща в национална лаборатория за потвърждение.

Инициативата е част от национална кампания, която започна в началото на миналата седмица и ще продължи до 20 септември. Следващата изнесена лаборатория ще бъде тази събота на басейн „Дейзи палас“ в Минерални бани. Желащите могат да се тестват и в стационарния кабинет, който се намира вблизост до Регионалната здравна инспекция.

Новите случаи на хивпозитивни за тази година в областта са четирима, каза директорът на дирекция в РЗИ Хасково д-р Снежана Иванова. В национален мащаб общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1889, а регистрираните нови ХИВ–серопозитивни са 59.

 

Анета Кутелова

Резултатите са готови след 15 минути
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини