Асансьори на по 50 години возят хората в Южна България

В Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора започна извънредна проверка на съоръженията

Опасни и амортизирани асансьори на близо половин век масово обслужват хората в Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора, показа извънредна проверка, съобщи Нова ТВ.

Тя бе проведена, след като преди седмица 46-годишна жена почина, а друга пострада сериозно при пропадане на асансьор в София.

От Българска асансьорна асоциация предупредиха, че около 80 хил. асансьора в страната не отговарят на много от европейски изисквания за безопасност.

Огромната част от тези съоръжения са на повече от 40-50 години, а някои – дори на 80, и често се поддържат с подръчни материали.

От бранша твърдят, че в повечето случаи контролът и прегледите на асансьорите се извършват повърхностно, фиктивно, или изобщо не се прави.

Проверката, започнала днес, показа, че на места фирмите, поддържащи асансьорите, не са отбелязвали с месеци в ревизионния дневник кога са проверявали асансьорите и какви повреди са отстранявали.

Други изводи, направени от инспекторите, са, че средната възраст на асансьорите в старите блокове на Пловдив е 25 години, а проверките за изправността им се правят невинаги в присъствието на домоуправител или представител на етажната собственост.

В Държавната инспекция в Пловдив е имало служители, които са опитали да прикрият, че опасни асансьори има в някои от болниците в града. Пред очите на началника на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за Южна България Димитър Михайлов асансьор заседна на 12-ия етаж на бившата Окръжна болница в Пловдив, съобщи БНР.

Не са констатирани неизправности при проверките на асансьори в Смолянско, съобщи Михайлов. Проверени са шест асансьора в Смолян и три в Чепеларе.

Проверките на асансьорите в Южна България ще продължат две седмици.

Източник: Нова нюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини