Илюзия ли е Вселената?

Дали Вселената е илюзия - двуизмерна прожекция върху космически екран, която човешкото съзнание не може да осмисли? Отговор на този въпрос търси научен експеримент, провеждащ се в момента. Това съобщава Live Science, предаде "Фокус".

Проектът Holometer се осъществява в момента в лаборатория на американското Министерство на енергетиката, намираща се в щата Илинойс. “Искаме да разберем дали пространство-време е квантова система, каквато е материята”, казва ученият Крейг Хогън, директор на един от изследователските центрове на лабораторията.

Холографският интерферометър или накратно холометър, разделя два лазерни лъча, изпращайки ги надолу към 40-метрови рамки. Система от огледала отразява светлината обратно към устройството, където те отново се събират. Движението предизвиква флуктации на яркостта в получената след събирането светлина. Учените изследват тези колебания за нещо нетипично или неочаквано. По-специално, екипът търси доказателства за “холографски шум” - предполагаема квантова нестабилност на системата пространсто-време, която предизвиква поклащане като това на материята.

Експериментът всъщност изследва капацитета за съхранение на информация на Вселената. Учените търсят знаци, които биха показали, че място и време не са точно дефинирани. Може да се окаже, например, че цялата информация във Вселената се съдържа в ограничени двуизмерни системи, като изображенията на телевизорите, които се състоят от двуизмерни пиксели.

Това поклащане може да е много слабо, съответстващо на ускорение от около 1 милиметър на година, казват учените. Тази скорост е приблизително десет пъти по-бавна от скоростта на континенталния дрейф. “Ако открием шум, който не изчезва, това би могло да е нещо фундаментално за природата”, казва ръководителят на проекта Аарон Чоу. “Това е вълнуващ момент за физиката. Положителен резултат би поставил множество нови въпроси за същността на Космоса.”

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини