Жертви и стотици ранени при сблъсъци в Пакистан

Един човек е убит, а над 400 са ранени при сблъсъци между полиция и протестиращи в пакистанската столица Исламабад, съобщава AFP, позовавайки се на информация от болничните власти. Продължаващите две седмици протести преминаха в насилие.

Насилието, което започна късно в събота и продължи до рано в неделя, избухна след като около 25 000 души протестираха от парламента към къщата на министър-председателя, където опитаха да премахнат барикадите около нея с кранове. Полицията отговорила със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Шефът на полицията в Исламабад заяви, че полицията проявила сдържаност, но протестиращите били въоръжени с брадви, ножове и чукове. Те се опитали да изтръгнат вратата на къщата на премиера.

Протестиращите, водени от бившия състезател по крикет и настоящ политик Имран Хан и популисткия духовник Тахир ул Кадри, направиха лагер пред парламента на 15 август. Те настояват за оставката на премиера Наваз Шариф заради обвинения в изборни измами.

Кризата придоби ново измерение по-рано през седмицата, след като правителството поиска мощната армия да посредничи. Това предизвика опасения, че армията ще използва ситуацията, за да предприеме един „мек преврат" и да увеличи своето господство над гражданските власти.

„Има 1600 до 2000 обучени терористи. Има 200 жени, които са обучени в използването на огнестрелно оръжие и са дошли с намерението да заемат държавни сгради", заяви министърът на отбраната, когато боевете избухнаха в събота. „Това са сгради, които са символи на държавата. Ние ще се противопоставим с всички сили на техните опити", каза още той.

Ранените се втурнаха към двете основни болници в Исламабад. Броят на жертвите се очаква да нарасне, тъй като сблъсъците продължават.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини